Per què fan servir els més petits els smartphones i les tauletes? Segons el projecte Nens (0-8) i tecnologia digital, realitzat conjuntament per les universitats autònomes de Madrid (UAM) i Barcelona (UAB), els nens de sis i set anys fan servir les tauletes per jugar, veure vídeos i dibuixos animats i, finalment, per llegir llibres.

Per llegir més en pantalla, hi ha una àmplia gamma d'aplicacions perquè la lectura resulti més amena als més petits de la casa. Permeten des de llegir contes tradicionals fins a crear-los ells mateixos, amb personatges originals i música. Així, a més de fomentar l'hàbit de la lectura, estimulen la creativitat de nens i no tan nens.

PlayTales. Biblioteca de llibres interactius per a nens de 1 a 8 anys en set idiomes. Treuen nous contes cada setmana. Per iOS. Gratis i de pagament. Una altra aplicació de similars característiques és CuentAPPcuentos (gratuït).

Contes clàssics infantils. Els contes de sempre interactius i amb jocs. Amb possibilitat de llegir-los en cinc idiomes adaptats als més petits: espanyol, anglès, francès, italià i portuguès. Gratis. Per iOS. Altres: Vincent the Anteater, gratis i en anglès.

Book Creator. Per crear els contes al gust de cadascú. Es poden pujar fotos, vídeos i triar les tipografies i els colors per a cada conte. A més, es poden compartir a la xarxa amb altres usuaris. Per mòbil i tauleta Android i iOS Gratis i de pagament (2,50 euros). Altres: TTale crea els teus propis contes (gratuït), Story em (gratuït) i Plume, Pinceau & Co: Contes (gratuït).

CreAPP Contes Create Stories. Permet triar el fons, els personatges, el guió i fins a la música per crear un conte al gust de cadascú. Gratis. Per iOS i Android. Altres: Jakhu Contes (gratuït) i Kidint (gratis un mes)

Contes curts. Els contes tradicionals en espanyol allotjats a YouTube com Caputxeta vermella, Pinotxo o L'aneguet lleig. Per Android. Gratis.

Contes infantils per llegir. Ofereix els clàssics de sempre i alguns contes originals. S'actualitza constantment per afegir més material a la seva biblioteca. Per Android. Gratis.

Faules infantils educatives. Recull de 20 faules tradicionals amb moralitat per als més petits. Per Android. Gratis. Altres: Faules infantil (gratuït).

APLICACIONS PER A ADOLESCENTS

45 contes d'Edgar Allan Poe Els famosos contes de l'autor universal traduïts al castellà per Julio Cortázar. Android. Gratis.

What A Cult Books Quiz. Més de 300 preguntes i pistes per endevinar de quin llibre s'està parlant. Apareixen trossos de text, frases i imatges. En català, anglès i italià. Per Android. Gratis.