Més del 80% dels mòbils que hi ha al món són Android. Molts poden pensar que es tracta d'un sistema operatiu més simple que els d'Apple o Microsoft, però en realitat, amaga una quantitat inusitada de "trucs" i utilitats extra que poden permetre'ns ser més eficients, consumir menys bateria o augmentar els usos que li donem al telèfon. Si a més complementem el sistema operatiu amb alguna de les milers d'aplicacions gratuïtes que tenim a la nostra disposició, el resultats poden ser òptims.

A continuació et deixem una sèrie de "trucs" per a les últimes versions d'Android.

1. Carrega enllaços en segon pla

La navegació amb l'explorador predeterminat d'Android, Google Chrome, pot ser una mica lenta depenent de la connexió que tinguem. A més, si volem accedir a un enllaç a meitat d'una lectura, se'ns superposarà en una nova finestra tapant-nos el que estàvem mirant o directament avançarà al següent enllaç. El mateix passa quan, navegant per les nostres xarxes socials, accedim a un enllaç que ens sigui d'interès.

Això es pot evitar amb una aplicació molt útil anomenada Flynx. Els enllaços que vulguem visitar s'obriran en segon pla. D'aquesta manera s'aniran carregant i podrem seguir amb el que estàvem fent. Un accés ràpid amb forma circular s'obre en un lateral, tapant amb prou feines la pantalla. Quan vulguem, podem accedir a ell.

2. Entretenir-te quan et quedes sense internet

Si estàs navegant amb Google Chrome i se't penja una pàgina web, t'apareixerà el temut dinosaure. Si prems la pantalla una vegada, se t'iniciarà un joc de 8-bits tipus 'Super Mario', en el qual haurem d'evitar una sèrie d'obstacles saltant.

Vés amb compte, ja que aquest joc tan ximple pot resultar tremendament addictiu i fer que t'oblidis de què volies consultar a la xarxa.

3. Fes fotos mentre graves un vídeo

És molt fàcil. Només has de tocar la pantalla mentre estàs gravant un vídeo, i automàticament se't guardarà una foto.

4. Reconèixer objectes, monuments i imatges

Google Goggles és una aplicació preinstalada d'Android que, gràcies a l'enorme base de dades d'imatges de Google, pot reconèixer moltíssimes coses, des de monuments a edificis emblemàtics o logotips de marques, pòrtades de discos...

Només hem d'obrir l'aplicació, enfocar l'objecte que vulguem, prémer el botó per prendre una foto i immediatament la compararà amb la base de dades per mostrar els resultats de la cerca.

5. Fer zoom en qualsevol part del telèfon

Estem habituats a fer zoom en imatges i textos, però si volem poder fer-ho també en menús del mòbil, per apropar-nos a les icones de l'escriptori, o a qualsevol altre moment, podem fer-ho activant una senzilla opció del menú d'ajustos.

Entrant en Ajustos > Accessibilitat > Gestos d'ampliació, i activant l'opció, podem ampliar la pantalla en pràcticament tot moment donant tres tocs ràpids. Apareixerà un marc blau i utilitzant dos dits com estem acostumats, ampliem o reduïm la pantalla. Per sortir d'aquesta manera, solament hem de tornar a prémer altres tres vegades la pantalla.

6. Expandir el teclat

D'aquesta manera, evitarem haver d'estar alternant entre els dos teclats, el de lletres i el de xifres i símbols. Els nombres apareixeran damunt de les lletres, com en el teclat del nostre ordinador.

Per fer-ho, només hem d'accedir a Ajustos > Idioma i entrada de text >Teclat de Google > Aspecte i dissenyo > Estils d'entrada personalitzats. Quan estiguem aquí, premerem sobre el '+' per afegir un estil nou. Triem un idioma, posem ´PC´ en el menú 'Tipus' i ho afegim.

7. Utilitza dos dits per baixar la barra superior

Amb aquest senzill gest podrem accedir directament al menú d'ajustos, sense passar per la pantalla de les notificacions de les aplicacions.

8. Expandeix les notificacions

Si utilitzem dos dits sobre aquestes, la notificació que fins ara solament ocupava "una línia" s'expandirà i podrem llegir, per exemple, el missatge de Whatsapp per complet sense haver d'accedir a la pròpia aplicació.

9. Inhabilitar aplicacions del sistema que no utilitzem

Els telèfons amb sistema Android porten de manera predeterminada una sèrie d'aplicacions, moltes de les quals probablement no hagis utilitzat mai. Quan has intentant desinstal·lar alguna, t'has trobat amb que no està permès. El que sí podem fer és inhabilitar-les des del menú d'Ajustos > Aplicacions. D'aquesta manera, deixarà de consumir-nos dades i recursos en segon pla.

10. Usar teclat i ratolí

A través de l'entrada microUSB del nostre telèfon -la mateixa per la qual carreguem la bateria-, i amb tan sols acoblar un senzill adaptador anomenat ´USB on the Go´ (costa uns 3 euros), es pot utilitzar fàcilment teclat, ratolí i, en realitat, qualsevol dispositiu USB, com pendrives o discos durs externs. Així, el nostre mòbil pansa a ser un petit ordinador.

11. Accedir al menú ocult

Prement un codi en el menú de trucades, automàticament entrarem en un menú amagat en el qual obtindrem informació interessant sobre el nostre dispositiu, com les estadístiques d'ús de les aplicacions o l'estat de la bateria del telèfon (temperatura, salut...). El codi secret és el *#*#4636#*#*.

12. Tenir dos o més comptes de Whatsapp, Facebook, Twitter... en el mateix dispositiu.

En algunes versions d'Android trobem l'opció de crear més d'un perfil d'usuari. Això ens dóna la possibilitat de tenir més d'un compte de Whatsapp, Facebook, Twitter, etc. A més, cada perfil tindrà separats totalment arxius com a imatges, vídeos, documents i els usuaris de les aplicacions.

Per crear un nou usuari solament has d'accedir a Ajustos > Usuaris > Afegir usuari. Fet això, pots accedir ràpidament als diferents perfils prement sobre la icona blava d'usuari i triant el perfil que prefereixis.

13. Desbloquejar el telèfon a casa o a la feina

Molts tenim configurat un patró de desbloquejo o un codi numèric perquè, en cas de pèrdua o robatori, un desconegut no pugui utilitzar el telèfon. Però quan estem en un entorn segur, el d'introduir el patró cada vegada que vulguem consultar el mòbil pot ser una miqueta pesat.

Les últimes versions d'Android inclouen la característica de "desbloquejo intel·ligent", fent que s'ometi la petició d'introduir el codi de desbloquejo en llocs de confiança. Per configurar quins són aquests llocs, obre Ajustis > Seguretat > Desbloquejo intel·ligent > Llocs confiables.