Els ´wearables´ van aparèixer amb força al sector de la tecnologia mòbil fa tres anys i ara s´estan adaptant ràpidament a la moda i als gustos femenins per ampliar el seu mercat, especialment en el segment dels rellotges intel·ligents. En aquesta edició del Mobile World Congress, els estands de ´wearables´ de les principals marques de telefonia mòbil tenen apartats dedicats a ´smart watches´ que cada cop incorporen més elements de disseny i de moda per acostar-se a l´estètica d´un rellotge tradicional i fugint del concepte de portar un petit ordinador al canell. Una de les portaveus de Qualcomm, Victoria Tejedor, ha explicat que fins i tot es cerca miniaturitzar els xips que incorporen els wearables per poder elaborar dissenys més d´acord amb les modes.

El responsable de Huawei, Fabio Arena, ha explicat que actualment els ´smart watch´ cerquen la màxima personalització de la seva aparença externa, de manera que es puguin adaptar als gustos i les modes de diferents tipus de consumidors. Igual que passa amb els rellotges convencionals, "s´enfoquen els wearables als públics femení i masculí, amb diferents tipus de corretja, d´esferes i d´elements externs. Els components interns i la tecnologia, en canvi, és la mateixa per a tots". Arena ha apuntat que, al marge de l´estètica, els wearables continuen tenint les seves funcions de missatgeria, geolocalització, trucades o de seguiment de les constants vitals.

"Es busquen elements estètics elegants, que s´assemblin als rellotges tradicionals que fan servir tant el públic femení com masculí", ha afirmat el responsable de Huawei. "Els tres elements que volem ressaltar amb aquests productes són el disseny, el concepte de tenir la teva vida al teu canell, amb la possibilitat de portar posades a la mà totes les aplicacions d´un telèfon mòbil intel·ligent, i personalització, en relació al teu estil o les teves circumstàncies: podràs canviar l´aparença del rellotge depenent de si tens una reunió de feina, una trobada amb amics o una boda. El rellotge mostrarà la teva personalitat", ha explicat Arena.

A l´estand de Qualcomm i a la majoria de garns marques presents al Mobile World Congress també s´hi poden trobar altres rellotges intel·ligents i accessoris relacionats amb la salut com els anomenats ´child trackers´, que permeten la localització dels infants i emeten un so quan s´allunyen dels adults que n´estan al càrrec, o les bandes solars, que identifiquen el grau de radiació solar que ha rebut la pell i que es poden utilitzar per evitar cremades en un dia de platja, així com els ja clàssics rellotges que fan el seguiment de l´activitat esportiva i mesuren informació biològica com les calories consumides o el ritme cardíac.

Segons les prediccions de l´analista i consultor de l´analista i consultor de CCS Insight, Ben Wood, el sector dels wearables s´acosta a la majoria d´edat i experimentarà un especial creixement en tres àmbits durant aquest 2016. Es tracta dels accessoris relacionats amb la salut -coneguts genèricament com fitness bands o polseres esportives- que han aconseguit assentar-se entre la població i, un cop assolida una autonomia suficient per no convertir-les en una molèstia que necessita recarregar la bateria cada dia, han començat a incorporar noves funcions com monitoritzar les constants vitals o recordar a l'usuari quan prendre la medicació.

Un cas molt semblant és el dels ´smart watches´ o rellotges intel·ligents, que superada la fase de desenvolupament han aconseguit deixar enrere els formats més aparatosos i d'ús més feixuc per entrar de ple en l'àmbit dels complements de disseny. I en última instància, hi ha les ulleres de realitat augmentada i realitat virtual. El desenvolupament, perfeccionament i abaratiment de les càmeres de 360 ° han aconseguit popularitzar una tecnologia que fins i tot ha trobat el seu nínxol en el món cinematogràfic. Una cosa que s'ha vist confirmat pels últims moviments de gegants tecnològics com Apple i que es podrà comprovar en aquesta edició del MWC de Barcelona.