El 'sexting' és una nova paraula que s'ha creat a partir de la contracció entre 'sex' i 'texting' i s'ha fet molt popular arran del sorgiment de les xarxes socials i, en concret, dels telèfons amb aplicacions de missatgeria instantània, com el WhatsApp. El sexting consisteix en l'intercanvi d'imatges o vídeos d'un mateix, amb un alt contingut eròtic o sexual, amb alguna persona de confiança.

Aquesta pràctica s'ha estès entre els joves i no està exempta de riscos, com adverteix la caporal dels Mossos d'Esquadra de la comissaria de Figueres, Mireia Expósito. Cal tenir en compte que, un cop enviada la imatge, l'autor s'arrisca a que la seva difusió s'estengui per la xarxa sense el seu consentiment i sense control.

"Cada cop ens arriben més denúncies relacionades amb el 'sexting'. Les víctimes són nenes menors que es fan una foto compromesa al mirall i l'envien a un nen que els agrada. Acostumen a ser noies de 14 o 15 anys. En les fotos, apareixen en tanga, en topless o despullades. Potser el nen, un cop ha vist la foto, la destrueix, però també passa que la comparteix amb amics, amb els del grup del futbol... vés a saber. La distribució d'aquestes fotografies està tipificada com a pornografia infantil", explica Mireia Expósito.

L'angoixa de tornar a l'escola

Els Mossos d'Esquadra estan prestant una atenció especial a la problemàtica de l'intercanvi de fotos amb contingut sexual entre adolescents per les conseqüències que pot comportar. "És molt angoixant per a una noia tornar a l'escola quan sap que tothom ha vist la seva foto compromesa", diu Mireia Expósito, alhora que lamenta que aquests són casos que costen molt de denunciar.

La caporal, juntament amb l'agent Maite Torres, s'ocupa de la tasca d'assessorament i informació a les escoles i els instituts, en l'àmbit de les Relacions amb la Comunitat de la Policia de la Generalitat. Una de les campanyes que desenvolupen té a veure, precisament, amb la sensibilització a l'entorn de l'ús correcte de les noves tecnologies.

La proximitat amb els centres educatius fa que les dues mosses d'esquadra tinguin una relació directa amb els equips docents, que constitueixen una de les fonts de denúncies. "A vegades, ens assabentem d'un cas de 'sexting' perquè des de tutoria d'un centre han detectat la preocupació d'una alumna", ha indicat Mireia Expósito, que també anota que s'ha donat el cas d'alguna noia que ha anat directament a la comissaria a presentar una denúncia. "Les noies menors de 18 anys han de saber, però, que per denunciar han de venir acompanyades dels pares o del tutor legal, tal com dicten els protocols", ha assenyalat la caporal.

Una altra via d'entrada de denúncies ve de part dels mateixos pares, que s'han assabentat, perquè algú els ho ha explicat o perquè ho han vist amb els seus propis ulls, que per les xarxes circulen unes fotos de la seva filla que surt en una situació de nuesa o seminuesa.

Esborrar imatges és difícil

Els perills del 'sexting' és un dels temes que les dues mosses d'esquadra inculquen cada cop més en les seves xerrades a les aules de 1r d'ESO dels instituts. "El que recalquem als joves és que un cop envien una foto, ja sigui al Facebook, per missatgeria directa, o per missatge de WhatsApp, se'n perd el control, no se sap a on va a parar, és difícil seguir-ne el rastre i esborrar tot això és pràcticament impossible. L'empresa de Whatsapp, per exemple, és un receptor d'informacions sensibles i d'imatges que qui sap com s'arxiven", raona la caporal.

Les mosses també donen rellevància a un altre aspecte relacionat amb les imatges compromeses dels joves, i és la "reputació digital". "Un nen que amb 14 anys es fa una foto d'ell mateix en un context de drogues o d'alcohol ha de saber que quan tingui 18 o 20 anys aquella foto seguirà a la xarxa, igual que la de la nena que s'ha retratat sense roba. I ha de saber també que a l'hora de buscar feina pot ser utilitzada en contra seva", ha conclòs Mireia Expósito.

Major o menor de 14 anys

Quan el nen que ha compartit una fotografia sense el consentiment de la seva autora té menys de 14 anys, és inimputable i, per tant, no té una responsabilitat jurídica. Molts d'ells creuen, com explica la mossa d'esquadra, que el que han fet és una broma, però s'intenta fer-li veure que aquest és "un joc perillós" i que hauria d'aprendre a posar-se a la pell de la víctima del 'sexting'. Pel que fa als majors de 14 anys, ja se'ls pot imputar per distribució de fotografies íntimes. Se li agafa declaració davant del pare, la mare o el tutor legal i d'un advocat especialista del torn de menors, es fa un atestat i s'envia a la Fiscalia de Menors.

El Dia Internacional de la Internet Segura

El Dia Internacional de la Internet Segura és un esdeveniment que se celebra el mes de febrer de cada any per promoure un ús més segur i més responsable de la tecnologia, els smartphones i Internet, especialment entre nens i nenes i joves de tot el món. En la seva edició del 2016, el lema elegit és: 'Play your part for a better Internet' ('Juga el teu paper per a una Internet millor').

Des del 2008, els Mossos d'Esquadra promouen campanyes als centres educatius per informar els menors sobre els avantatges i els desavantatges d'Internet i de les xarxes socials.

Les sessions policials a l'aula sobre Internet estaven pensades inicialment per a alumnes de 1r d'ESO, però es van adonar que els nens i les nenes tenen accés a dispositius tecnològics cada cop més aviat, i van decidir introduir el programa de xerrades al cicle superior de primària. "Per a aquests nens de 5è i 6è navegar és allò més normal del món perquè han nascut amb això, però necessiten unes informacions bàsiques", diu Mireia Expósito.

«Internet segura de tu a tu»

Un dels projectes innovadors que desenvolupen els Mossos d'Esquadra als instituts es diu 'Internet segura de tu a tu', i consisteix en una metodologia pionera de treball policial amb joves. En aquest cas, alumnes de 3r i 4t d'ESO reben una formació per part dels mossos sobre l'ús d'Internet i les xarxes socials per després transmetre aquests coneixements als seus companys de 1r i 2n d'ESO.

A més, aquests joves formadors esdevenen referents i assessors per a tots els alumnes del centre durant el curs escolar. El curs passat, els Mossos d'Esquadra van iniciar el Tu a tu als instituts Olivar Gran i Cap Norfeu, a més de les Escolàpies, com a pla pilot. Aquest curs, se li ha donat continuïtat i, a més, s'ha introduït també al Ramon Muntaner.