És possible guanyar-se la vida amb un blog? La resposta a aquesta pregunta que s'han fet moltes persones no és senzilla. Els bloguers que sí han aconseguit l'èxit són l'exemple que demostra que l'objectiu no és inassolible, però el seu reduït nombre revela que no és una tasca gens senzilla.

Internet ha democratitzat la possibilitat de publicar continguts accessibles a qualsevol persona a pràcticament qualsevol lloc del món, al marge dels antics canals. Amb una connexió a internet i les eines més senzilles un individu aïllat pot publicar gairebé qualsevol tipus d'informació a la Xarxa, la qual cosa li permet competir, a priori, amb plataformes de continguts de les grans empreses de comunicació.

No obstant això, aquesta possibilitat ha multiplicat exponencialment la competència per un nínxol d'usuaris i de mercat entre els qui, a través d'una pàgina web o sobretot un blog, pretenen guanyar rellevància fins al punt d'aconseguir un producte digital capaç de generar ingressos per publicitat o d'altres formes que li permetin guanyar-se la vida.

Aquest no té per què ser l'objectiu de les milers de persones que han obert un blog alguna vegada a la vida. En molts casos l'aspiració és molt més prosaica. Però fins i tot en aquest cas, alguns bloguers han aconseguit l'èxit sense buscar-ho.

Si el que busquem és aconseguir el major volum possible d'ingressos o almenys un sou mitjà, posem com a referència al voltant dels 1.000 euros al mes com a base -fer-se ric com un grapat de bloguers o youtubers és gairebé missió impossible-, cal tenir en compte algunes qüestions:

Treball

El primer que cal tenir en compte és que un blog no implica menys feina que qualsevol altra ocupació. Com en gairebé tots els projectes professionals, la dedicació i l'esforç constitueixen la primera clau de l'èxit.

Paciència

Un segon ingredient és la paciència. Aixecar un projecte de la qualitat suficient com per atreure als milers d'usuaris que necessitem per aconseguir diners amb el nostre blog costa també temps, fins i tot anys.

Compaginar-ho amb la nostra feina

Compaginar el blog amb la nostra feina. Encara que el nostre blog comenci a proporcionar-nos ingressos, hem de ser prudents i no deixar, en la mesura del possible, la nostra ocupació -si aquest és el nostre cas-. Aquest tipus de projectes estan exposats als moviments propis de les preferències dels usuaris de la Xarxa i a una gran competència, la qual cosa pot generar molta inestabilitat en els nostres ingressos.

Tenir molt clara la idea

Respecte al blog en si, hem de tenir molt clar el concepte i saber desenvolupar-lo. El primer que hem de tenir en compte és que resultarà molt difícil triomfar sense una idea concreta i, generalment, molt especialitzada, personal i, en definitiva, única. Internet és l'àmbit d'una guerra sense caserna per generar ingressos entre les grans plataformes comercials, però també entre projectes personals que ja funcionen amb èxit.

Abans, haurem de reflexionar sobre quins coneixements específics i particulars som capaços d'oferir perquè l'usuari els concedeixi valor. És obligatori autoexaminar-nos i pensar i identificar quins són els nostres punts forts i quin nivell de coneixement real tenim respecte a la idea que volem desenvolupar en el blog. Les aptituds per comunicar són bàsiques i, igualment, hem de saber optimitzar el missatge amb les estratègies més avançades pel que fa a la publicació de continguts a Internet.

Diferenciació

La clau per aconseguir fer-nos lloc al mercat és la diferenciació. Serà molt difícil tenir èxit en els àmbits dels continguts web que ja estan saturats o sense un enfocament nou. De nou cal recordar els conceptes de producte únic i personal.