"Hola, em dic Júlia i tinc 16 anys. Fa unes tres setmanes que xatejo amb un noi que em mola bastant, la veritat. Encara no ens hem vist en persona però sembla com si ens coneguéssim de tota la vida. Cada vespre xategem més d'una hora. La setmana passada ens vam donar el mòbil i m'envia un missatge cada nit abans d'anar a dormir. Des de fa un parell de dies, però, la cosa s'ha capgirat. Ens hem passat bastants fotos. Ell m'ha ensenyat la seva tauleta i jo li he passat algunes fotos sexis amb roba interior, però no en té prou. M'està atabalant cada cop més amb les fotos. El to cada vegada és pitjor i ara ja directament m'amenaça. Diu que o li passo fotos despullada o publica tot el que té de mi. Així que he decidit..."

Els punts suspensius al final d'aquest relat donen peu a nois i a noies, usuaris de xarxes socials, a fer una reflexió. El cas de la Júlia, clarament controlada i ciberassetjada, és un dels molts que es poden treballar a les aules a partir del material que conté el projecte Reiniciem-nos [Control-alt-suprimir], per un bon ús de les pantalles i les aplicacions 2.0.

Portes obertes a la privacitat

Les noves formes de comunicació han obert les portes de la privacitat al món, amb els riscs que això comporta. És obvi que les xarxes socials ofereixen possibilitas d'intercanvi d'experiències i coneixement. Et posen en contacte amb gent d'altres països o que està lluny. Però són una bona eina sempre i quan se'n faci un ús responsable. Si no és així pot comportar perills, sobretot als menors.

És per això que un equip de professionals ha dissenyat i elaborat el projecte 'Reiniciem-nos [Control-alt-suprimir]', que ajuda nens i adolescents a obrir bé els ulls davant les pantalles. Avui dia, hi ha psicòlegs que es troben, a les seves consultes, una demanda creixent i directa de pares preocupats per la pèrdua del control sobre el temps que els seus fills dediquen a les xarxes socials o a les pantalles. Sovint són els propis infants o adolescents els qui fan una crida d'auxili perquè estan enganxats, o perquè els neguiteja ser controlats, vigilats o assetjats a través de missatges a WhatsApp, Facebook, Tuenti o qualsevol altre canal social d'Internet.

Un problema que va molt més enllà

El psicòleg figuerenc Narcís Heras, membre de l'Associació Catalana d'Especialistes en Drogodependencies i altres Addiccions (ACEDA), forma part de l'equip de professionals que ha dissenyat i elaborat el projecte Reiniciem-nos. "Vam començar pensant que calia abordar el problema de l'addicció a les pantalles i, de seguida, ens vam adonar que ens quedàvem curts, que el problema anava molt més enllà", explica Narcís Heras.

I quan diu que el problema va molt més enllà es refereix a fenomens de risc que es generen darrere les pantalles i que poden afectar els usuaris. A part de l'addicció, Reiniciem-nos inclou recursos i materials per treballar l'assetjament a la xarxa; el consumisme a l'entorn de la tecnologia (telèfons mòbils, tauletes, ordinadors, consoles...); els missatges controladors i obsessius de la parella; l'afany per guanyar popularitat a la xarxa a través de "m'agrada", "amics" i "seguidors", i el risc de ser vigilat quan aportes dades o informacions personals.

L'objectiu del projecte és aconseguir que els nens i els adolescents adquireixin un domini cívic, responsable i saludable dels aparells tecnològics. Tots els materials del programa estan al web. "Un programa com el que hem creat nosaltres és únic i pioner. L'hem estructurat en sis temes, a l'entorn dels quals es poden trobar minihistòries per debatre a l'aula, videos, guies pedagògiques...", assenyala Narcís Heras.

El problema sorgeix quan es fa un ús inadequat de les pantalles

Antoni Duran, director de programes de PDS (Promoció i Desenvolupament Social), és especialista en psicologia clínica i drogodependències, i també es troba en l'equip de Reiniciem-nos. Cada vegada més, segons explica ell mateix, quan es disposa a impartir un taller a escoles o a instituts sobre prevenció de drogues i alcohol, el seu públic canvia de tema i li llança preguntes sobre els perills de les pantalles.

"Les pantalles, així és com hem anomentat aquest concepte, s'han incorporat a la nostra vida quotidiana i els nanos d'avui han nascut amb elles. És evident que per sí soles no són un problema, el problema sorgeix quan se'n fa un ús inadequat", comenta Antoni Duran, el qual és de l'opinió que els pares "no s'han de preoupar sinó que s'han d'ocupar", i argumenta aquesta frase dient: "Els pares han d'integrar en el seu repertori educatiu l'establiment de límits i el control sobre l'ús que fan els seus fills de les pantalles. La base de l'educació ha de ser la comunicació. No pot ser que els pares permetin als seus fills que estiguin permanentment a casa connectats."

Els promotors del projecte, amb l'impuls de l'administració

El projecte 'Reiniciem-nos' afronta el tema de l'ús de les noves tecnologies des d'un vessant positiu i preventiu fomentant la responsabilitat cívica i social. El programa l'han impulsat tres associacions PDS (Promoció i Desenvolupament Social), EdPAC (Educació per a l'Acció Crítica) i el grup ACEDA (Associacio Catalana d'Especialistes en Drogodependencies i altres Addiccions), amb el suport d el Dipsalut (Organisme de Salut Pública de la Diputació de Girona) i l'Àrea d'Acció Social de la Diputació, amb la col·laboració dels Serveis Territorials d'Ensenyament a Girona.

El material s'ha posat a disposició dels centres educatius de forma gratuïta i conté un programa seqüenciat per al treball en les diferents edats (des de 5è de Primària fins a 4t d'ESO). El programa també disposa de material destinat als pares.

Les sis problemàtiques que aborda 'Reiniciem-nos' són l'addicció a les pantalles, l'assetjament virtual, el consum de tecnologia, el control i la vigilància excessiva que en fan tercers, la superpopularitat a les xarxes socials i l'advertència a l'hora de proporcionar dades personals.