La Generalitat preveu presentar abans de finals d'any un mapa de la cobertura mòbil a Catalunya per començar a negociar amb les companyies de telefonia la implantació o la millora del servei en les zones fosques. Segons el director del CAT112, Frederic Adan, es vol actuar en aquells indrets accessibles que són més freqüentats per la ciutadania. "Es tracta de zones poc potents a nivell comercial, però les empreses tenen l'obligació social de donar-hi aquesta cobertura", ha manifestat el secretari general d'Interior, Cèsar Puig. El Departament ha presentat aquest dimecres a Montblanc l'aplicació My112 del telèfon d'emergències, juntament amb els responsables del Paratge d'Interès Nacional de Poblet, ens que en farà difusió entre els col·lectius d'excursionistes i boletaires.

La inexistència de cobertura telefònica és un greu obstacle en cas de patir una emergència, ja que impedeix poder contactar amb el 112. Tot i això, aquest servei ja permet realitzar una trucada sempre que existeixi cobertura d'algun operador de telefonia, encara que no sigui el mateix que té contractat l'usuari afectat. Per millorar aquesta situació, Interior ha enllestit un mapa de cobertura mòbil i vol començar a treballar amb les operadores perquè actuïn als indrets on hi ha deficiències.

Aquest dimarts els seus responsables han presentat al Consell Comarcal de la Conca de Barberà l'aplicació d'emergències My112, una eina gratuïta que permet avisar els serveis d'emergència de forma ràpida. A més, si es disposa de cobertura de dades, l'operador del 112 rep en un mapa la posició de la persona que truca, mentre que si només es disposa de cobertura de veu, l'aplicació proporcionarà a l'usuari les seves coordenades en pantalla perquè pugui indicar-les a l'operador i aquest les faci arribar immediatament als equips d'emergències. "Els segons salven vides", ha destacat el director del CAT112, Frederic Adan.

L'aplicació disposa d'una versió estàndard i d'una versió accessible pensada per col·lectius com la gent gran. Fins ara el My112 ha superat les 40.000 descàrregues. L'eina també vol adreçar-se a excursionistes o boletaires i, per aquest motiu, el PNIN de Poblet difondrà l'aplicació entre els seus visitants. "Quan anem al bosc cal ser prudents i saber on anem, perquè això no ho supleix cap aplicació", ha subratllat el secretari general d'Interior, Cèsar Puig, el qual ha insistit en la necessitat de prendre mesures d'autoprotecció per evitar ensurts.

Precisament, en el que portem d'any, l'organisme ha expedit 954 carnets de boletaire, tant per a veïns dels municipis inclosos al PNIN de Poblet com de fora. A partir d'ara els díptics informatius sobre l'aplicació es repartiran entre els diferents punts on s'expedeixen les autoritzacions. Per la seva banda, cal tenir en compte que l'any passat el telèfon 112 va atendre més de 2.700 trucades de la Conca de Barberà, sobretot per demanar assistència sanitària, per motius de trànsit o de seguretat. Durant el primer semestre d'enguany ja se n'han registrat 1.302, un 0,8% menys que en el mateix període del 2014.