Els jocs musicals estan de moda gràcies a noms i segells com 'Guitar Hero Live!', 'Rock Band 4' o 'RockSmith 2015', entre d'altres. Tres sagues que es renoven per assegurar-se noves vendes de cara al Nadal.

El primer a despertar aquest 2015 ha estat el videojoc que ara ens ocupa: 'Rock Band 4', la marca que combina bateria, guitarra, baix, veu, teclats i qualsevol altre instrument compatible amb l'estàndard MIDI. El títol obre la temporada amb més de 1.700 cançons en el seu catàleg, i per alegria de qui ja les va comprat en versions anteriors del joc per a Xbox 360 o PlayStation 3, cal dir que la base principal de 'Rock Band 4' és la seva compatibilitat amb l'anterior catàleg de temes.

El mateix succeeix amb els instruments de plàstic que fan les funcions de comandaments: si conservem algun accessori de generacions passades podrem usar-lo a Xbox One o PlayStation 4, la qual cosa suposa un estalvi per a qui conservi guitarres o bateries. El micròfon, amb cable, és una altra història. Aquest funciona igual de bé.

Un catàleg per a tots els gustos

Els instruments que ara s'estrenen tenen, això sí, la seva raó de ser. Tant la bateria com la guitarra són sense fils i ofereixen més precisió, amb l'afegitó d'alguns botons més accessibles. Tot amb l'objectiu de facilitar l'ús i esprémer encara més les possibilitats de 'Rock Band 4'. Un joc que encerta en proposar llibertat en les interpretacions, perquè amb l'anomenat Freestyle el sistema deixarà al jugador via lliure al seu virtuosisme i inventar melodies noves en certs moments de la partida.

Jugar a 'Rock Band 4' éssentir-se estrella i gaudir de molta història, ja que la fórmula musical insisteix en les mecàniques de sempre, mentre afegeix una gira mundial per fer-nos sentir com els veritables protagonistes de l'experiència. Una cosa que tampoc resultarà estrany als més veterans, que han viscut la saga d'Harmonix des del Nadal de 2007.

Trencant el silenci

En aquest temps hem vist com els jocs musicals arribaven a experimentar milions de vendes, igual que els ingressos per als seus responsables. Però després de passar la barrera dels 600 milions de dòlars recaptats a nivell global, les fórmules musicals han reflectit una marcada caiguda durant l'últim lustre. Pel camí han quedat aquests centenars de temes que feien vibrar als aficionats que emulaven els seus ídols. A l'original el va succeir 'Rock Band 2 '. Però potser el punt més sonat per a la franquícia va ser la reunió d'Olivia Harrison, Yoko Ono, Ringo Star i Paul McCartney en un escenari per presentar 'The Beatles: Rock Band'. Després van arribar 'LEGO Rock Band','Green Day: Rock Band' i 'Rock Band 3 ', per submergir-se en una letargia que s'ha estès fins aquesta temporada. Massa temps potser.

A més de l'exagerat nombre de cançons disponibles a la seva botiga particular, 'Rock Band 4' ve acompanyat d'importants incorporacions al seu catàleg, entre elles, el grup irlandès U2, que s'estrena en el gènere amb dues cançons per anar obrint boca. Un tema nou, 'Songs of Innocence', i un altre ja conegut, 'I Will Follow', que prometen ser només el principi d'una fructífera col·laboració.

Conclusions

Per a qui toca la guitarra, 'Rock Band 4' pot semblar només un joc. Però el títol d'Harmonix disposa d'una gran legió de seguidors, fins i tot entre músics consagrats. En el terreny de la bateria o la veu, no hi ha dubte que el talent és la base per triomfar tant en el videojoc com a l'escenari. El ritme i l'encert amb les baquetes o el to perfecte davant el micròfon són garantia per aconseguir la puntuació màxima i una bona bossa d'aplaudiments i crits de joia. Mentre que tot resulta menys fidel a la realitat quan invertim el nostre talent a la guitarra o el baix, encara que curiosament són els instruments que més satisfaccions ofereixen. Però al final, l'objectiu que no deixa de ser un altre que divertir-se, està assegurat.

En qualsevol cas, 'Rock Band 4' ha arribat a les botigues aquest 6 d'octubre per les consoles Xbox One de Microsoft i PlayStation 4 de Sony. Aterra a casa nostra amb diverses configuracions que inclouen el joc, la guitarra o un kit complet al costat de la bateria. Ja no hi ha excusa per treure l'artista que portem dins o fer de les festes tot un espectacle de màxim nivell.