Aquest divendres, 9 d'octubre, es presentarà la primera campanya científica d'arqueologia subaquàtica realitzada pel Centre d'Arqueologia Subaquàtica (CASC), gestionat per l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura, i el submarí 'Ictineu 3', una eina puntera des del punt de vista tecnològic per investigar el fons marí.

El jaciment arqueològic subaquàtic objecte d'aquesta campanya és el jaciment de 'Cala Cativa I' (El Port de la Selva), un vaixell d'entre 8 i 9 metres d'eslora datat al segle I aC, que presenta els mateixos trets d'arquitectura naval que els de la nau 'Cap del Vol', propis del món ibèric.

La presentació, que tindrà lloc al Port de la Selva, comptarà amb la participació del director del Museu d'Arqueologia de Catalunya, J. Manel Rueda; del responsable del Centre d'Arqueologia Subaquàtica, Gustau Vivar, i del director de l'Ictineu 3, Pere Forés.

L'Ictineu 3 és el primer submarí científic català que hi ha a Catalunya en 150 anys i el novè del món que pot baixar a més profunditat. Està desenvolupat i construït per Ictineu Submarins SL.