Des que el 2012 Telefònica va iniciar el desplegament de fibra òptica a Catalunya, ja són gairebé 2,4 milions les unitats immobiliàries (llars i empreses) que disposen d'aquest servei, xifra que superarà els més de 2,6 milions a finals d'any. Aquest fet suposarà que les llars i empreses de Catalunya disposin d'accés als nous serveis, aplicacions, continguts i plataformes que només poden ser prestats a través de xarxes de nova generació.

Girona, juntament amb Tarragona, són les províncies amb menor desplegament, amb un percentatge que se situa al 32% en ambdos casos. Barcelona és la província que actualment compta amb un desplegament més ampli, al voltant d'un 78,3%. Lleida se situa una mica per sota i es queda amb una xifra del 63%.

Aquestes xifres responen al pla d'expansió de Telefónica i la seva aposta per millorar les infraestructures de la companyia a Catalunya i estan per sobre de les previsions inicials. El desplegament de cobertura mòbil d'última generació, 4G, arriba ja a un 77% de territori i s'anirà completant progressivament fins a arribar al 88% a finals d'any.

En el primer semestre d'aquest 2015 ja s'ha dotat de connexió al 61% del territori català, xifra que s'incrementarà en el segon semestre fins a arribar al 66% a finals d'any. Aquest desplegament permetrà accedir als ciutadans i empreses, de manera gradual i en funció de la zona de residència, als nous serveis de fibra òptica fins a la llar (FTTH).

Amb aquestes noves tecnologies, es possibilita millorar la competitivitat de les empreses i facilita als particulars la construcció d'una Llar Digital Avançada. Banyoles, Montmeló, Berga, Argentona, Arenys de Mar o Igualada són alguns dels municipis que han estrenat cobertura de FTTH durant el primer semestre d'aquest any i s'uneixen als 96 en els quals ja s'ha completat la cobertura durant els tres primers anys de desplegament, xifra que s'anirà incrementant fins arribar al desembre als 165 municipis.

En aquesta línia d'actuacions no són només les llars i empreses els beneficiats sinó les ciutats en el seu conjunt, ja que a través de la xarxes d'última generació, es facilita la creació d'infraestructures dotades de les solucions tecnològiques més avançades per millorar la interacció de els ciutadans amb els serveis a les persones, serveis municipals i elements urbans, fent-los la vida més fàcil i agradable. La millora dels serveis, les solucions urbanes i el model de ciutat intel·ligent afavoreix al seu torn l'emprenedoria i la nova economia de la innovació i el coneixement. Aquestes obres s'emmarquen en el pla de desplegament de la ?tecnologia a Catalunya i que es va iniciar a la ciutat de Barcelona l'any 2012.