Deficiències de comunicació

Els problemes de cobertura segueixen un any després de la 4G

Un informe del COETTC denuncia que el 56% dels municipis catalans té algun problema de connexió a la xarxa

30.07.2015 | 15:14
Ferran Amag i Jesús Anguix, del COETTC.

El Col·legi d'Enginyers Tècnics i Pèrits de Telecomunicació de Catalunya (COETTC) denuncia en el seu informe anual que els problemes de cobertura es mantenen un any després del desplegament de la tecnologia 4G. L'estudi indica que l'alliberament del dividend digital per part dels canals de TDT es va demorar a l'abril de 2015 i això ha impedit que els operadors de telefonia mòbil hagin adaptat abans el servei de 4G a la banda de 800 Mhz, que optimitza la utilització d'aquesta tecnologia. Així mateix, els enginyers tècnics en telecomunicacions també han advertit que el 55,95% dels municipis catalans encara té algun tipus de problema de cobertura mòbil.

El desplegament de la cobertura de 4G s'ha fet en bandes que ja tenien prèviament les operadores de telecomunicacions, com la dels 1.800 Mhz, fet que ha provocat que els usuaris no hagin percebut de manera notable els canvis. "Això no serà possible fins que s'acabin implantant aquestes millores i es passi a operar la 4G plenament en la banda dels 800 Mhz, que les operadores han començat a oferir aquest passat 20 de juliol. D'aquesta manera, potser l'any que ve estem parlant de millores en la cobertura de la 4G", ha apuntat el responsable de l'Oficina Tècnica del COETTC, Jesús Anguix, durant una roda de premsa aquest dijous al migdia.

L'informe també indica que la cobertura mòbil als municipis costaners (els que disposen de millor servei de 4G) és gairebé igual que la de l'any passat. Pel que fa als municipis de l'interior de Catalunya i polígons industrials, la situació continua també igual que l'any anterior, amb municipis amb problemes de cobertura i altres amb una cobertura correcta que no han experimentat millores en aquest camp. Pel que fa al cas concret de Barcelona, l'alta densitat de població i l'acumulació d'edificis no ha permès millores notables gràcies a la 4G, excepte en el cas del Barri Gòtic, mentre es mantenen "deficiències" a zones com la Sagrada Família, el Carmel, la Bonanova, el Port Olímpic, la Zona Franca i el Verdum.

Per la seva banda, el degà del COETTC, Ferran Amago, ha apuntat que també manca estendre una bona cobertura de telefonia mòbil als Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya i al Metro de Barcelona. "La bona cobertura és un indicatiu de la satisfacció des usuaris, però cal modular-la a la demanda per part dels usuaris, ja que més peticions de connexió empitjora la cobertura", ha assenyalat. "Creiem que es podria duplicar o triplicar la capacitat de la fibra òptica a través de l'extensió de la xarxa seguint els traçats de les carreteres", ha afegit el degà.

"Barcelona no està aprofitant la Mobile World Capital"

"No s'està fent prou per aprofitar la Mobile World Capital com una manera de potenciar Barcelona com una ciutat potent a nivell del sector de les telecomunicacions, a més que cal implicar la ciutadania en el projecte. Cal més impuls i una acció decidida per part dels patrons de la capitalitat: l'Ajuntament de Barcelona, la Generalitat, la secretaria d'Estat de Telecomunicacions i la patronal GSMA. Tot i que el MWC funciona perfectament, ningú coneix que Barcelona és la capital mundial del mòbil", ha assenyalat el degà del COETTC.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema