Espanya s'ha convertit en el primer estat d'Europa i el segon del món, després del Brasil, amb major nombre d'usuaris de xarxes socials, segons dades de l'entitat pública Red.es. Una investigació realitzada per IAB Spain revela que el 77% dels usuaris accedeix diàriament als seus perfils i tenim com a mitjana 3,6 comptes oberts. Però què fem amb aquests perfils quan un ésser estimat mor?

Per esborrar el rastre a internet d'un difunt, només cal que els hereus enviem un burofax identificant-se com a tal i adjuntin una còpia de l'informe de defunció del difunt, perquè les pàgines web o xarxes socials en què participés el difunt esborrin la informació sobre el mateix.

"Ha de ser un tràmit senzill", segons afirma el perit enginyer informàtic Javier Rubio, col·legiat al Col·legi d'Enginyers en Informàtica de Madrid. "La situació es complica en el cas que el difunt tingués activitat anònima sota un pseudònim ('nickname') en fòrums de la xarxa o activitats empresarials", en aquests casos, explica Rubio, seria necessària "l'atenció i assessorament personalitzat d'un perit informàtic per eliminar del tot el rastre del difunt d'Internet ".

Així mateix, Rubio també afirma que "encara estan per veure les implicacions que pot tenir en relació als difunts, la recent sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea sobre el dret a l'oblit, que obliga els cercadors a retirar enllaços perniciosos per a la reputació dels usuaris a petició d'aquests ".