Avui entra en vigor una nova rebaixa en el preu de l'ús del telèfon mòbil en itinerància des d'altres països de la Unió Europea ("roaming"), que implica entre altres mesures una retallada de més del 50% per navegar per internet des de dispositius mòbils.

La legislació europea sobre el "roaming" limita des de l'1 de juliol els preus de la descàrrega de dades a menys de la meitat (el 55%), de 45 a 20 cèntims per megabyte, en comparació amb l'any passat, va explicar en un comunicat la Comissió Europea (CE).

A més, des d'aquest dimarts els operadors podran oferir un pla específic d'itinerància abans de sortir de viatge i, en ocasions, permetre triar un operador mòbil local per a serveis de dades com enviar correu electrònic, llegir premsa en línia, pujar fotos o veure vídeos al país visitat. L'objectiu és que l'usuari pugui comparar les ofertes d'itinerància i aprofitar les ofertes i preus més atractius quan surtin de vacances, va indicar la CE.

D'altra banda, el preu límit per efectuar una trucada amb el mòbil des d'un altre Estat membre es reduirà un 21% (de 24 cèntims per minut en 2013-19 cèntims per minut el 2014, sense IVA); el de rebre una trucada, un 28,5% (de 7 a 5 cèntims per minut), i el d'enviar un missatge de text, un 25% (de 8 a 6 cèntims per minut).

La vicepresidenta de la CE i responsable de l'Agenda Digital, Neelie Kroes, ha posat èmfasi que encara queda feina per fer fins que els costos per la itinerància desapareguin totalment, cosa que ha proposat en una nova legislació que està actualment en tramitació a la UE . "Quin sentit tenen els càrrecs per itinerància en un mercat únic? A finals d'aquest any, espero veure aprovada la seva eliminació completa", va emfatitzar, i va recordar que el Parlament Europeu "ja ha fet la seva part" i que "ara correspon als Estats membres segellar l'acord ".

Els càrrecs per itinerància van arribar el seu punt àlgid fa anys, de manera que el 2007 la UE va començar a legislar sobre això imposant preus límit per a aquest tipus de serveis que es van anar retallant cada any. Segons dades de la Comissió, el resultat és una reducció dels preus d'entre el 80 i el 90% en el conjunt de serveis d'itinerància el 2014, en comparació amb els de 2007.