Millorar la qualitat de vida de les persones és l'eix vertebrador de les V Jornades R+D+I en TIC i Salut que se celebra aquest dijous i fins demà al Parc Científic i Tecnològic de Girona. En total, es presentaran una vuitantena de projectes, vint més que l'edició passada, entre els quals destaca una aplicació de mòbil per combatre la fòbia a les aranyes o a petits insectes que utilitza realitat augmentada i un videojoc que permet detectar la hiperactivitat (TDH) a partir dels moviments de l'ull. Les jornades també inclouen un lliurament de premis a les millors iniciatives. En aquesta nova edició, es busca fomentar l'intercanvi d'experiències i el treball en xarxa transfronterer.

Una aranya grossa i negra recorre descontrolada per la teva mà. Aquesta és la realitat augmentada que investigadors del Grup de Tecnologies Media de La Salle utilitzen en una aplicació dissenyada amb l'ajuda de la Facultat de Psicologia de la Blanquerna. El que es necessita és un dispositiu mòbil -un telèfon o una tablet- on descarregar-se l'aplicació i un pulsòmetre per registrar el batec del cor i veure el nivell d'ansietat de l'usuari. Segons explica Marc Antoni Joan, un dels impulsors d'aquest prototip, que en breu es provarà amb persones, el que busca és "utilitzar tecnologies de baix cost en aplicació de teràpies", com ara tractament de fòbies a aranyes o petits insectes ajudant-se de la realitat augmentada. El sistema, a més, permet guardar les sessions i veure l'evolució de la teràpia.

Una tecnologia similar és la que també s'ha presentat aquest dijous a les jornades que s'organitzen fins demà al Parc Científic i Tecnològic de la UdG. El producte, que ja està en venda, s'anomena 'Psious' i es comercialitza a professionals de la salut mental. L'empresa, amb seu a Barcelona, es va crear l'any passat i té un partner als EUA des d'on també s'està venent. Segons explica un dels socis cofundadors de Psico Smart Apps, Xavier Palomet, està pensat per tractar patologies relacionades amb l'ansietat i utilitza realitat virtual i augmentada. En aquest cas es fan servir unes ulleres amb 3D on prèviament s'hi ha posat el mòbil com a pantalla, per tal de visualitzar les escenes de realitat virtual que forçaran a l'usuari a aprendre a superar les situacions. La mitjana de la teràpia és d'entre 8 i 15 sessions.

Entre la vuitantena de projectes que es presentaran, també hi ha una 'spin-off' de la Universitat de Barcelona que ha dissenyat una aplicació que permet enregistrar el moviment dels ulls durant la visualització d'un videojoc i així poder detectar persones amb hiperactivitat (TDH). El que fa falta és un portàtil, el videojoc i un sistema d'enregistrament del moviment ocular.

La captura d'imatges de la pell per a consultes mèdiques, un sistema per optimitzar i incrementar la transparència en els processos de distribució d'aliments i una aplicació per a pacients amb diabetis són d'altres dels projectes que s'han presentat en aquesta cinquena edició, centrada en els productes que milloren la qualitat de vida de les persones.

Els projectes presentats han estat seleccionats per un comitè científic. També s'ha comptat amb ponències de personalitats com ara l'expert en temes tecnològics Jean-Pierre Blum. Durant les jornades es faran unes 400 entrevistes concertades per buscar col·laboradors en projectes i fomentar el treball en xarxa en l'Euroregió. Tambés està previst el lliurament de premis a les millors iniciatives.

Un dels responsables de l'organització, Francesc Garcia que és director de la Fundació TicSalut, destaca que el format d'aquestes jornades és innovador en el sentit que dóna espai a emprenedors i casos pràctics en l'àmbit de les TIC i la Salut. L'any passat, hi van participar 25 grups de recerca, 46 empreses i 12 centres assistencials amb una assistència de públic de 240 persones.

La Universitat de Girona, l'Euroregió Pirineus Mediterrània, el Mobil Worild Capital Barcelona i el centre e-Santé de Tolosa són els organitzadors de l'edició d'enguany.