Com cada any, a l´abril es va publicar la versió definitiva de l´Ubuntu 14.04 (de nom tècnic Trusty Tahr). Amb aquest motiu, la comunitat d´usuaris d'Ubuntu en català (www.ubuntu.cat) ha celebrat aquest dissabte 17 de maig la festa d´alliberament a l´Institut Torre Vicens de Lleida. Aquestes festes s´organitzen arreu del món, i l´equip d´ubuntaires en català hi ha participat sempre de forma molt activa, procurant fer-la a diferents llocs del territori.

En aquests esdeveniments es pretén difondre i apropar el programari lliure en general, i més concretament l´Ubuntu, al públic en general; proposant-los xerrades, tallers i, si així ho volen, ajudant-los a instal·lar l´Ubuntu al seu ordinador. No estan, per tant, enfocats a persones amb grans coneixements tècnics, tot i que també s´hi poden trobar activitats més avançades, si s´escau.

En aquest sentit són destacables les ponències presentades per la prestigiosa Associació de software de lliure de l'Alt Empordà (www.lapipaplena.org); Joan de Gràcia, ha presentat "Accessibilitat amb Linkat edu 12.04 Ubuntu" celebrada aquest dissabte a les 13:00h. que amb un caire eminentment divulgatiu, havent aconseguit descriure els criteris d'accessibilitat de la la popular distribució educativa (13:00h a 13:55h Accessibilitat amb Linkat edu 12.04 Ubuntu).

A la tarda, els també membres de l'associació empordanesa, Esteve Llorens i Pau Muñoz, han assolit un notable èxit de participació amb la presentació de la ponència titulada "Ubuntu i filosofia hacker" (16:00h), que malgrat la nomenclatura avançada amb que havia sigut anunciada, s'ha desenvolupat amb un caire estimulant i amè per a tots els assistents.

Aquesta ponència, s'ha dividit alhora en dues parts; Una primera que a càrrec d'Esteve Llorens, ha descrit els principis de la Filosofia UNIX™ (Gnu/Linux/Posix) com a especificació general per a Ubuntu i resta de distribucions Gnu/Linux. Uns principis que segons el mateix Llorens resumia, es poden concloure en que "La filosofia UNIX no és només una forma d'administrar un sistema o desenvolupar programes, és també una cultura, una forma de pensar i un mètode per aprendre a resoldre problemes amb criteri. En definitiva una filosofia de la deconstrucció, de mites i mals hàbits, creats amb la retòrica del màrqueting massificador".

Per la seva part, Pau Muñoz, ha desenvolupat la segona part de la ponència, amb una introducció a la filosofia i els conceptes de hacking, passant a continuació a una introducció pràctica i una vibrant demostració de hacking, que ha deixat gratament sorpresos a molts dels assistents. Aquesta part s'ha conclòs en forma d'epíleg, amb una sèrie de reflexions personals del mateix Muñoz, el qual no dubta a qualificar de 'problema de primer ordre', les nombroses contingències de seguretat informàtica que cada vegada més, afecten a empreses, administracions i particulars. Pau Muñoz, conclou que "sovint es silencien aquestes vulnerabilitats per a no crear un estat d'incertesa, perjudicant la imatge de les organitzacions, però el cert és que ens trobem davant un problema que requerirà l'especialització de molts tècnics informàtics, com analistes de seguretat informàtica de primer nivell".

Des de l'Associació de programari lliure de l'Alt Empordà, es promou la divulgació de les quatre llibertats essencials que tot usuari de programari informàtic hauria sempre de tenir; això és; Tenir dret a executar el programa, a estudiar i canviar el codi font del programa, a distribuir-ne còpies idèntiques i distribuir-ne versions modificades, "per a la qual cosa contribuïm a la divulgació d'aquells sistemes operatius i programari general, que publica sota llicències no restrictives en l'us de programari (Gnu, Bsd, Mit, CC, etc...) permeten que els usuaris de sistemes informàtics, assoleixin també la llibertat tecnològica", i en definitiva i com apunta sovint el mateix Richard Stallman (pare del moviment FSF/Gnu i del software lliure), "divertir-se amb la intel·ligència".