El Laboratori de Periodisme i Comunicació per a la Ciutadania Plural (LPCCP) de la UAB ha publicat a Internet un mapa amb l'anàlisi de la informació que ofereixen els webs municipals de Catalunya. El Mapa de les Bones Pràctiques de la Comunicació Pública Local a Catalunya fa una avaluació dels recursos que ofereixen els ajuntaments als seus webs sobre qui són els representants polítics i com gestionen els recursos col·lectius. El resultat indica que aquesta informació és, en termes generals, insuficient i deficient: només 57 dels 947 webs analitzats han assolit més del 50% d'indicadors positius. I el 95% no informa sobre el pla d'acció del mandat.

El mapa proporciona una fitxa de cada web municipals amb els 41 indicadors que es consideren bàsics en relació amb qui són els representants polítics, com gestionen els recursos col·lectius i quina informació i eines de participació ciutadana ofereixen. El percentatge d'indicadors positius que s'ha assolit en cada cas es representa en un color definit a l'"infòmetre" que va del blanc (menys del 25%), al groc (entre el 25 i el 50%) i al verd (si ha superat el 50%). D'aquesta manera qualsevol persona disposa d'una informació entenedora sobre la puntuació que ha obtingut el web corporatiu del seu municipi i pot contrastar-la si ho desitja.

Aquest mapa vol ser també una guia tant per a representants polítics com per a tècnics, tot prenent com a referent el Decàleg de Bones Pràctiques de la Comunicació Pública Local a Catalunya elaborat pel mateix equip l'any 2003. L'estudi s'ha anat completant progressivament des dels mes d'abril passat i, a mida que s'han fet públics els informes parcials, ha propiciat que alguns responsables polítics i tècnics s'hagin interessat per millorar la seva qualificació i hagin introduït noves dades als webs.

Una informació molt deficient: algunes dades

Només el 43% dels webs dóna informació bàsica sobre l'alcalde o l'alcaldessa, nom i cognom, foto i partit polític; aquesta informació bàsica es redueix al 24% dels webs en el cas dels representants polítics que formen part del govern; i passa al 17% en el cas dels representants que formen part de l'oposició. Només el 17% dels webs municipals dóna informació sobre la composició dels òrgans de govern; el 10% sobre el calendari de treball d'aquests òrgans; i el 9% sobre les seves competències.

Segons el Laboratori de Periodisme i Comunicació per a la Ciutadania Plural (LPCCP) de la UAB, aquestes dades posen de manifest la necessitat les Diputacions adoptin mesures per a la millora de la informació dels webs dels municipis amb menys de 10.000 habitants.