El vicepresident i responsable legal de Microsoft Brad Smith ha demanat que el sector de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) i els legisladors europeus tinguin la certesa jurídica necessària per impulsar els serveis tecnològics prestats des d'internet o "cloud computing".

Smith ha ofert a Brussel·les un discurs sobre la necessitat d'actualitzar i harmonitzar la legislació de la Unió Europea (UE) per ajudar a "crear confiança en el 'núvol'" ( "cloud"), a fomentar l'ús de serveis com el correu electrònic basat en la web que, en la seva opinió, permetrà estalviar molts diners a les empreses.

Microsoft té un 65% de quota del mercat mundial de serveis de correu per a empreses, i el seu servei de correu electrònic per a empreses, Exchange Server 2010, suposa una reducció de costos en tecnologies per a les companyies d'entre el 40% i el 70% i un augment de la productivitat del 20%, segons dades de la companyia.

Per facilitar l'extensió d'aquestes tecnologies, Smith ha assenyalat la importància d'impulsar la "connectivitat" i estendre les connexions de banda ampla a Europa, ja que "ningú vol moure les seves dades al núvol i després descobrir que no pot accedir bé a ells" .

En especial, ha destacat la necessitat que els Governs europeus facin servir en el desenvolupament de xarxes d'internet "wifi" (connexió són cables) l'espectre radioelèctric que s'alliberarà quan es completi el pas a la televisió digital terrestre.

També s´ha referit a la possibilitat de crear un veritable "mercat únic europeu" de tecnologies de la informació i la comunicació, i que s´harmonitzi el temps que els països poden demanar als proveïdors de serveis de comunicacions electròniques que retinguin dades (entre 6 mesos i 2 anys, segons una directiva europea dels anys noranta).

Al mateix temps, ha indicat que els legisladors comunitaris haurien de vetllar per la privacitat dels usuaris i el "dret a decidir qui vols que vegi la teva informació".

Per això, ha demanat una actualització de la llei de protecció de dades de la UE i que es garanteixi una defensa eficaç contra els atacs informàtics.

"Que hi hagi un marc legal que permeti treballar a les companyies sobre una base apropiada", ha comentat, i ha apuntat que "seria útil" que el sector es reunís i creés un nou codi regulador, o que la UE impulsés una reforçada legislació comunitària.

Així mateix, Smith ha apel.lat a una major col·laboració de la indústria i les autoritats dels diferents països europeus, per tal que puguin consensuar uns "principis de transparència" per als serveis prestats des d'internet.