Els Mossos d'Esquadra han destruït 45.000 plantes de marihuana comissades a les comarques gironines durant l'any passat. En total, sumaven 5,5 tones de droga. Són el doble que al 2016, quan la policia va enviar a triturar 26.000 plantes i 3 tones de cabdells. La dada a priori és cridanera, però el cap de la Regió Policial de Girona, el comissari Josep Milan, ja subratlla que això no es deu a què les plantacions hagin augmentat exponencialment, sinó al fet que se n'han descobertes més. Sobretot, arran de les tres operacions que han permès desmantellar grups organitzats que tenien autèntics cultius industrials (sobretot, en naus i soterranis). A més, Milan afirma que, per la proximitat amb la frontera, també s'ha de tenir en compte que els Mossos intercepten molta droga que "està de pas" cap a França i altres països europeus (on el preu de la marihuana al mercat negre s'arriba a multiplicar per dos).

L'estadística dels Mossos d'Esquadra revela que hi ha hagut un descens en el nombre de delictes per tràfic de drogues registrats al llarg del darrer any. En concret, s'ha reduït un 4,8% passant de 417 el 2016 a 397 casos el 2017. Per aquest motiu, Milan alerta que sovint s'identifiquen les comarques gironines amb un focus de producció de marihuana quan "això no és veritat". "A vegades s'equipara ràpidament el fet de tenir una frontera a prop amb que aquí ha més plantacions, però és un tipus de conreu que també es produeix a altres territoris de Catalunya", ha afirmat.

Durant l'any 2017, els mossos han destruït per ordre judicial unes 45.000 plantes decomissades, que representen 5,5 tones de droga. Són gairebé el doble que l'any anterior, quan van incinerar-ne 3 tones, unes 26.000 plantes. El comissari detalla, però, que encara que aquesta xifra sigui cridanera no implica que hagin incrementat les plantacions de marihuana que hi ha la demarcació. "La situació del cultiu i el comerç es manté estable", ha afirmat.

El cap de la Regió Policial atribueix aquest increment a diversos factors, com la macrooperació conjunta amb el Servei de Vigilància Duanera que va servir per desarticular una "estructura criminal" ubicada a l'Alt Empordà preparada per convertir-se en una "multinacional" de la marihuana. Part de la droga, segons els investigadors, l'exportaven a França, on el seu valor al mercat negre s'arriba a duplicar o fins i tot triplicar. L'operació coneguda com a cas 'Valiente' s'està jutjant a l'Audiència de Girona. "Amb una sola operació vam decomissar gran quantitat de droga", ha indicat Milan.

El comissari també assenyala que la pressió policial contra els narcotraficants és elevada per detectar on tenen les plantacions. En aquest sentit, Milan ressalta que la majoria de les plantacions que hi ha a la demarcació són d'interior, les anomenades 'indoor'.

Per això, treballen coordinadament amb empreses elèctriques per detectar consums desorbitats d'electricitat perquè els traficants solen punxar la llum il·legalment. Habitualment, exposa, descobreixen cultius en naus industrials llogades o ocupades, en pisos o, fins i tot, en subterranis. La precisió en les investigacions és important perquè permet descobrir cultius amb un nombre elevat de plantes.

Sobrevolant amb l'helicòpter

També hi ha, però, plantacions ocultes en zones de difícil accés, envoltades de vegetació o prop de rius. Els Mossos d'Esquadra sobrevolen les superfícies periòdicament amb l'helicòpter per prendre imatges i detectar on estan aquests cultius. El mateix fan els Agents Rurals, que després trameten les imatges als mossos. La dificultat en aquests casos, subratlla el comissari, és que sovint els propietaris dels cultius contracten persones perquè vigilin les plantacions i és complicat descobrir qui hi ha darrere del tràfic. "Sabem que en alguns casos hi ha estructures molt definides i algunes investigacions són molt llargues, fins i tot de mesos", ha afegit.

Entre la marihuana decomissada i destruïda també hi ha droga intervinguda quan els traficants creuaven la demarcació per transportar la droga des d'algun altre punt del país en direcció a França, ja sigui en vehicles o en transport públic com ara trens.

Finalment, el cap indica que treballen coordinadament amb la fiscalia i els jutjats instructors per agilitzar el procés per destruir la droga i evitar així que s'acumuli a les comissaries. "Es conserva una mostra però després destruïm el gruix de la marihuana i també els estris comissats a les plantacions com làmpades o ventiladors", ha dit.

Milan ressalta que, tot i que les investigacions són complicades, les penes de presó a les que s'enfronten els traficants són baixes en el cas de la marihuana excepte quan es pot atribuir algun altre delicte com la pertinença a grup criminal o el blanqueig de capitals.