Dos dels suposats líders del clan Capirote ubicat a l'Empordà i preparat per convertir-se en una "multinacional" de la marihuana asseguren que no sabien que a la seva finca d'Avinyonet de Puigventós (Alt Empordà) hi havia cultius de droga.La Secció Quarta de l'Audiència de Girona ha començat a jutjar aquest dilluns a la trentena d'acusats de pertànyer a la banda.

Els primers han estat el matrimoni que vivia a la casa d'Avinyonet i un dels seus fills, que el fiscal considera un dels principals caps del clan encarregat de dirigir el personal que treballava a les plantacions. Tots tres han respost només a les preguntes dels seus advocats. El pare ha explicat que tenia problemes amb l'alcohol, que es dedicaven a vendre al mercat i a la ferralla i que no sabien què feien els seus fills a casa seva quan els visitaven. La dona ha afirmat, a més, que desconeixia que hi haguessin armes. El fill, per la seva banda, ha relatat que tenia greus problemes d'addicció a les drogues i que, fins i tot, havia robat als seus pares. El fiscal sol·licita penes de fins a 19 anys i mig de presó per a 30 suposats integrants del clan però un d'ells va morir i un altre està declarat en rebel·lia. Els acusa de delictes com tràfic de drogues, tinença il·lícita d'armes, defraudació de fluid elèctric i blanqueig de capitals.

L'Audiència de Girona ha començat a jutjat aquest dilluns a la trentena d'acusats de pertànyer al clan empordanès dedicat a la venda de droga i preparat per convertir-se en una "multinacional" de la marihuana. Hi participen tres magistrats al tribunal, un advocat de l'acusació particular i una quinzena de lletrats de la defensa i la previsió és que les sessions de judici s'allarguin fins el proper 17 de maig.

El macrojudici s'han iniciat amb la declaració de tres dels principals acusats, considerats líders de la banda i en presó provisional, que només han respost a les preguntes dels seus advocats. Es tracta del matrimoni propietari de la finca d'Avinyonet de Puigventós, on es van localitzar cultius i van detectar moviment de terres compatible amb algun tipus d'habitacle subterrani. També s'hi van localitzar armes.

{C}

Líders del clan dedicat a la venda de marihuana diuen que no sabien que tenien cultius a casa

Líders del clan dedicat a la venda de marihuana diuen que no sabien que tenien cultius a casa

El marit ha afirmat que tant ell com la seva dona es dedicaven gairebé tota la setmana a fer parada en diversos mercats de la comarca i que, la resta del temps, venien ferralla. Preguntat sobre si sabia si hi havia marihuana a casa seva, ha assegurat que ho desconeixia. Tampoc sabia, ha dit, què feien els seus fills a la finca quan els visitaven ni que tenien el comptador de llum manipulat.

L'acusat ha volgut deixar clar que no sabia llegir ni escriure però que feia la declaració de la renda, en part. La resta dels diners que guanyaven, ha afirmat, els "guardava a casa". També ha admès que tenia greus problemes amb la beguda. En aquest sentit, ha dit que bevia entre tres i quatre litres de vi diaris, a més d'entre 30 i 40 cerveses.

La dona ha explicat que a la casa hi vivien amb el seu marit però que un dels fills va residir-hi fins que va ser major d'edat. Ha assegurat que treballava al mercat tots els dies menys els dilluns i divendres, que aprofitava per anar a comprar material a Barcelona i ferralla. L'acusada ha relatat també que ha patit una important depressió motivada, sobretot, pels problemes de drogues d'un dels seus fills -també considerat cap de la banda-.

Una situació que, segons ha afirmat, va obligar-la a assumir un nou rol dins de la família cuidant els néts del seu fill.

Sobre les plantacions de marihuana, ha dit que desconeixia que hi hagués droga i tampoc que hi haguessin armes. "Com havia de permetre que hi haguessin armes si venien els meus tres néts", ha remarcat.

Tampoc sabia que hi havia la llum punxada i, sobre una conversa telefònica amb un suposat tècnic elèctric, ha dit que el va trucar perquè el "coneixia de vista" i que ho va fer perquè se n'havia anat la llum. "Jo com he de tenir coneixements de punxar la llum ni no sé llegir ni escriure", ha afegit.

Preguntada pels ingressos i pagaments que feien a comptes a nom de menors, la dona ha assegurat que "el gitanos" acostumen a obrir-ne als seus fills i néts quan són petits perquè "quan siguin grans puguin pagar-se un cotxe o el que faci falta".

"Consumia el que el fos"

El darrer a declarar la sessió d'avui ha estat un dels fills del matrimoni. La seva declaració s'ha centrat, a preguntes de la seva defensa, en els seus problemes d'addicció a les drogues. Ha explicat que només tenia una finca de la seva propietat al carrer Ramon i Cajal de Figueres, al barri de Sant Joan. Que la va adquirir l'any 2013 per uns 45.000 euros i que ho va fer amb els diners que va cobrar de la venda d'un altre pis que li havia deixat en herència el seu avi.

Abans d'enganxar-se a les drogues, va treballar ajudant als seus pares al mercat. "Abans de la droga jo era una bellíssima persona", insistit. De fet, ha dit, sempre ha tingut problemes de drogoaddicció però l'any 2014 va patir una "recaiguda" i els seus pares el van fer fora de la parada perquè "els robava diners de la caixa i roba".

"Alguns dies consumia dos grams i un altre dia mig gram", ha dit. Prenia tot tipus de drogues, des de marihuana a cocaïna o heroïna. Preguntat pel seu advocat sobre com ho pagava, ha dit que "robant". "Robava als meus pares, els he fet la vida impossible i els hi vull demanar perdó", ha dit durant la seva declaració.

El lletrat de la defensa, però, no li ha fet cap pregunta relacionada amb els cultius de marihuana. El fiscal, en canvi, considera que l'acusat tindria un paper bàsic a la jerarquia del clan i que s'hauria encarregat de dirigir el personal que treballava a les plantacions. Així ho corroborarien les diferents gravacions que s'han escoltat durant la sessió d'aquest dilluns.

Una organització jeràrquica

Al seu escrit d'acusació, el fiscal detalla que l'organització tenia dues branques principals dirigides per un total de tres líders i estava perfectament jerarquitzada, amb càrrecs intermedis i baixos. Mentre els líders s'encarregaven de dirigir i organitzar el grup, altres feien feines de subministrament i venda de marihuana, també n'hi havia que assumien la gestió de les plantacions, els que feien treballs de logística i els responsables de muntar i fer les instal·lacions elèctriques.

L'escrit també destaca que l'activitat de cultiu i venda de marihuana es desenvolupava des de feia anys en nombroses finques, algunes d'elles propietat del grup des de l'any 2005. Tot i això, no és fins l'any 2012 que el clan adquireix multitud de propietats amb l'objectiu de blanquejar els diners provinents de la marihuana i, alhora, per incrementar la producció.

Entre els mesos de juliol del 2016 i febrer del 2017, mentre va durar la investigació, els líders del clan havien encarregat als seus subordinats que busquessin noves finques, principalment cases amb garatge, per "instal·lar noves plantacions i expandir l'activitat".

Després de mesos d'investigació dirigida pel Jutjat d'instrucció 6 de Figueres, l'operatiu va esclatar a les sis del mati del 21 de febrer del 2017, sota el nom d'operació Valiente. Més de 400 agents dels Mossos d'Esquadra i de l'Agència Tributària van fer una vintena d'entrades i registres simultanis a propietats del clan al barri de Sant Joan i al Culubret de Figueres, a Avinyonet de Puigventós, Sant Miquel de Fluvià, Llers, Cabanes, Vilafant i Castell d'Aro.

El macrooperatiu es va saldar amb 32 detinguts, dels quals el fiscal n'acusa 30. A més, als domicilis van intervenir 473.800 euros en efectiu, armes de foc, cotxes d'alta gamma i marihuana valorada en 148.143,11 euros al mercat espanyol i 345.300 al mercat francès.

A les finques, els acusat havien fet instal·lacions d'electricitat, il·luminació i ventilació per facilitar el cultiu i aconseguir collites regulars cada dos o tres mesos. Fins i tot havien creat sistemes de búnquers soterrats per a les plantacions.Tot això ho feien punxant la llum. Segons la fiscalia, amb tretze immobles van defraudar electricitat per valor de més 208.948,27 euros.

El clan també hauria blanquejat diners provinents de la droga seguint altres mètodes. Per una banda, comprant immobles i fent-los constar a nom d'altres familiars sense propietats. Per l'altra, fent petits ingressos en diferents comptes bancaris, generalment vinculats a menors d'edat.

Segons la fiscalia, hi havia nou membres del clan Capirote dedicat a blanquejar diners i, entre l'any 2011 i el 2017 van aconseguir donar aparença de legalitat a 2,9 MEUR.

Els tres líders s'enfronten a condemnes de 17 anys de presó, 17 anys i 10 mesos i 19 anys i mig per delictes contra la salut pública, tinença il·lícita d'armes, continuat de defraudació de fluid elèctric, blanqueig de capitals, incendi en béns propis, simulació de delicte i estafa (aquests darrers per intentar estafar una asseguradora calant foc a un cotxe de la seva propietat). També s'enfronten cadascun a multes milionàries, la més alta per a un dels líders a qui li reclamen 4.602.160 euros.

Una trentena d'implicats

Les declaracions dels 28 acusats (dels 30, un va morir i un altre que està rebel·lia) continuaran demà i s'allargaran fins el 19 d'abril. Vuit d'ells continuen en presó provisional i avui han arribat a les dependències judicials custodiats pels Mossos d'Esquadra.

Les sessions de judici però no s'acabaran fins el 17 de maig i està previst que durant aquest temps passin per la sala de vistes prop de 150 testimonis i perits, entre els quals hi ha agents dels Mossos d'Esquadra, del Servei de Vigilància Duanera, experts en balística, en botànica, responsables d'Endesa, forenses o psiquiatres.