Una empresa especialitzada està realitzant les tasques de retirada d'uralita als espais públics. El Consell Comarcal es fa càrrec del cost del servei, que busca evitar que les fibres d'amiant que conté aquest material (altament tòxiques) es propaguin. A les finques privades, hauran de ser els propietaris els que n'assumeixin els costos.

Des de dilluns, una empresa especialitzada està retirant el material. Els operaris ja han recollit les restes escampades de Navata i ahir es van centrar a Terrades. El Consell calcula que en total es recolliran unes sis tones d'aquest material tot i que estan a l'espera de tancar les xifres avui.

La previsió és que avui tornin a Cistella, on ja hi han treballat durant dos dies. I és que aquest és el municipi més perjudicat pel pas del tornado. En aquesta població, el fenomen va deixar 52 famílies afectades, una de les quals s'ha quedat sense casa. A més, 12 edificis de propietat municipal han quedat malmesos. El consistori, juntament amb la resta d'ajuntaments implicats, està treballant per aconseguir que es declari «zona catastròfica».

3,5 milions en danys

L'Ajuntament de Terrades ha xifrat en gairebé 300.000 euros el cost dels danys provocats pel tornado que va afectar el municipi el 7 de gener. El fenomen natural va provocar desperfectes en 18 finques particulars, dues granges i el santuari de la Salut. En total, els costos de reparació dels desperfectes als tres municipis afectats se situen al voltant dels 3,5 MEUR. A Cistella, els van xifrar en 2.737.893 euros i a Navata, en 500.000.

La Diputació ja ha anunciat que obrirà una línia d'ajuts per als edificis públics però els particulars hauran de gestionar-ho a través de les asseguradores. L'alcalde de Cistella, Enric Gironella, va explicar dilluns que molts d'ells no disposen d'assegurances i que això dificultarà les tasques de reconstrucció. Amb l'objectiu de facilitar els treballs, l'Ajuntament ofereix les llicències d'obres a «cost zero» i ajudarà els veïns a fer els tràmits que calguin.