Diumenge passat, durant la celebració de la diada de Sant Pere a Figueres i durant l'actuació de la colla castellera de Figueres, un casteller de la mateixa colla va caure. En aquests moments es troba a l'Hospital Josep Trueta de Girona i la seva evolució es favorable.

La colla castellera de Figueres ha fet públic un comunicat on explica què va passar. El reproduïm íntegrament a continuació.

Des d'aquestes línies, la Colla Castellera de Figueres vol expressar el seu suport al casteller que va patir un traumatisme cranioencefàlic arran de la caiguda del pilar de 5 aquest diumenge passat durant la diada de Sant Pere a Figueres, i a la seva família.

Per respecte al casteller lesionat i a la seva família, els detalls sobre l´estat clínic del lesionat queden dintre de l´àmbit privat, tot i que sabent que el món casteller segueix expectant l´evolució del nostre terç podem dir que en tot moment ha estat conscient i que actualment es troba fora de perill i la seva evolució és favorable, restant ingressat a planta de l´Hospital Josep Trueta de Girona.

Cal constatar que l´actuació dels equips sanitaris de les colles castelleres així com dels membres del dispositiu sanitari que es trobava a plaça va ser en tot moment exemplar, seguint els criteris i les recomanacions que la pròpia Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya fa en aquesta matèria. Donades les característiques de la patologia es va derivar al Josep Trueta des de l´Hospital de Figueres, on va ser atès inicialment.

La Colla vol destacar també, respecte a les informacions inicialment publicades sobre l´accident, que tot i que el resultat fou que el casteller finalment va tocar el terra, l'impacte no fou directe des del tronc si no que el casteller primer va caure sobre la pinya, i malgrat que el darrer cordó de la pinya sempre està atent a qualsevol caiguda, no va poder parar al terç degut al seu pes i a la velocitat de caiguda que duia. Un fet fortuït amb conseqüències greus, però del tot extraordinari dins el món casteller i dins la pròpia colla, que va actuar correctament tant en la distribució dels castellers a la pinya com en els de l'últim cordó; sens perjudici, naturalment, d´analitzar el que ha passat, d´acord amb l´esperit de la colla (i de totes les colles) d´eliminar al màxim possible els riscos pels castellers.

La família i la Colla agraeixen tot el suport rebut tant des de les Colles com des de castellers a títol individual. El recolzament del món casteller s'ha fet palès fent pinya i preocupant-se per la millora del casteller.

La Colla també vol aprofitar per agrair a tots els mitjans de comunicació que s'han fet ressò de la noticia per intentar tractar el fet de la manera millor possible, alhora que els demanem un tractament no sensacionalista d´aquest món tant apassionant i arrelat a la Cultura Catalana, que és Patrimoni Immaterial de la Humanitat des del 2010.

El comunicat anterior està subscrit per la directiva de la Colla Castellera de Figueres, la família del Casteller i la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya en data 04 de Juliol de 2017.