Les dues víctimes de l'explosió a l'embarcació de Cadaqués estaven dins la cambra hiperbàrica en el moment de la deflagració, aquest divendres al matí. La Policia Judicial i el Grup Especial d'Activitats Subaquàtiques (GEAS) de la Guàrdia Civil han obert una investigació per esclarir les causes de l'accident. Com a resultat del sinistre, un home de 60 anys ha mort i un jove de 25 ha patit ferides greus i l'han traslladat en helicòpter a l'hospital de la Vall d'Hebron. El tercer ocupant de l'embarcació ha portat el vaixell a tota velocitat fins a la cala de Portlligat, on ha ancorat a la platja. El director general de Pesca, Sergi Tudela, ha detallat que dos dels tripulants tenien llicència per extreure corall, la víctima mortal en aigües interiors (competència de la Generalitat ) i l'altre home en aigües exteriors.

L'embarcació dels corallers, de nom 'Trepa', estava feinejant pel Cap de Creus aquest divendres al matí quan, per causes que s'estan investigant, s'ha produït una deflagració a l'interior de la cambra hiperbàrica que duien a bord per fer la descompressió després de les immersions.

A dins la cambra hi havia dos homes, un de 60 anys que ha mort i un jove de 25 que ha patit ferides de gravetat. Té cremades al cos i un helicòpter medicalitzat del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) l'ha traslladat a l'hospital de la Vall d'Hebron. El tercer tripulant (pare del jove que ha resultat ferit) ha guiat el vaixell fins a la cala de Portlligat. Segons ha explicat un testimoni, Verònica Martín, l'embarcació ha arribat a gran velocitat i ha ancorat a la sorra.

L'avís l'ha donat una embarcació de bandera francesa que es trobava a la zona i ha alertat al servei Cross Lagarde del seu país i aquest, al mateix temps, ha traslladat la incidència el Centre de Coordinació de Salvament Marítim de Barcelona. La comandància de Roses de la Guàrdia Civil ha rebut l'avís cap a les onze del matí.

Fins al lloc s'hi han traslladat efectius de la Guàrdia Civil, dels Bombers de la Generalitat, dels Mossos d'Esquadra, a més de l'embarcació Castor de Salvament Marítim. Després de traslladar els ferits, la Guàrdia Civil ha remolcat l'embarcació fins al moll de Portlligat. L'aixecament de cadàver s'ha fet a les tres de la tarda.

La Policia Judicial i els GEAS han obert una investigació. La Guàrdia Civil ha començat a recollir indicis per esclarir les causes del sinistre i elaborar l'informe tènicopolicial per enviar-lo al jutjat de guàrdia de Figueres, que ha assumit la investigació. Els agents determinaran què ha causat la deflagració a l'interior de la cambra, on en aquell moment hi havia la víctima mortal i el jove que ha patit ferides greus.

El director general de Pesca, Sergi Tudela, ha explicat que dos dels tres tripulants de l'embarcació tenien llicència per extreure corall. "Eren pescadors de la confraria de Roses", ha detallat. Un d'ells, la víctima mortal, tenia permís per extreure corall en aigües interiors. "L'atorga l'administració catalana i és per pescar a la zona més costanera", ha explicat.

La víctima mortal era un dels cinc pescador amb permís per pescar corall. Tudela ha recordat que l'any que ve hi haurà una moratòria de deu anys per extreure l'espècie i que aquest any ja havien reduït a la meitat el nombre de llicències que atorgaven altres anys. "Era una de les cinc llicències que teníem concedides a Catalunya", ha exposat.

L'altre tripulant, en canvi, tenia llicència per a aigües exteriors, un permís que és de competència estatal. Segons Tudela, les inspeccions sobre l'estat de les cambres hiperbàriques correspon a Capitania Marítima. "Els pescadors estan sotmesos a situacions difícils i necessiten passar per un procés de descompressió, per això alguns porten cambres hiperbàriques a l'embarcació", ha explicat.

Al llarg de la tarda han remolcat l'embarcació i l'han traslladat fins al port de Roses.