La mare de la víctima del crim de Tots Sants al cementiri de Figueres ha assegurat que van matar el seu fill per una revenja sentimental entre clans. La dona afirma que el seu fill no tenia cap relació ni enemistat amb els dos acusats però que va pagar pel seu germà, àlies 'Loco' que era parella de l'exdona d'un dels processats. "Tot va passar per això però el meu fill no tenia cap problema amb ells", ha relatat entre llàgrimes. Durant la tercera sessió del jurat, també han declarat diversos testimonis, entre ells dos comandaments dels Mossos d'Esquadra. Tots dos han coincidit en afirmar que la vídua de la víctima no va relacionar un dels acusats amb els fets fins tres dies després. Va ser en una declaració que li van prendre al tanatori on la dona va assegura que el 'Sioux' (l'àlies de Vicente Fernández Cortés) era la persona que li havia entregat l'arma a Juan Fernández Cortés, considerat l'autor material del crim.

La mare de la víctima del crim de Tots Sants està convençuda que van matar el seu fill per una revenja sentimental. Durant el judici, ha relatat que aquell dia no era al cementiri i que els fets la van sorprendre quan ja tornava cap a França, on viu. A preguntes de la lletrada de l'acusació particular, Mònica Tarradellas, ha afirmat que el seu fill no tenia cap problema amb el clan dels Cortés i que tot venia pel seu altre fill, conegut com 'Loco'. Des de feia anys, era parella de l'exdona d'un dels acusats. Per això, creu que aquest és el detonant del crim. "El meu fill no tenia cap problema amb ells, tot passa per això", ha assegurat.

A diferència de la vídua, la mare de la víctima ha dit que sí reclama una indemnització pels fets. A més, ha explicat que pateix una depressió des del moment dels fets.

Declaracions de Mossos d'Esquadra

Aquesta tercera sessió del jurat ha estat el torn de la declaració d'alguns comandaments dels Mossos d'Esquadra en qualitat de testimonis. La primera en declarar ha estat una sergent que ha seguit tota la investigació des del moment dels fets (i que ha declarat per videoconferència). Segons ha explicat, després dels fets la vídua sempre va apuntar que hi havia dues persones relacionades amb la mort del seu home però no va saber aportar ni noms ni detalls sobre els autors. Segons la policia, la dona no coneixia el clan rival ni tenia coneixement de l'enemistat.

Un d'ells, Juan Fernández Cortés (àlies 'Shin Chan), va quedar detingut el mateix dia dels fets, l'1 de novembre de 2013. Des de llavors, està en presó preventiva. La sergent ha explicat que l'endemà del crim van ensenyar diverses fotografies a la vídua -entre les quals hi havia la de l'altre implicat, Vicente Fernández Cortés, el 'Sioux'- i que ella no el va reconèixer. De fet, no va ser fins tres dies després del crim que que la dona va fer la primera referència verbal sobre el 'Sioux'. Va ser el dia 4 al tanatori quan un caporal li pren declaració i ella recorda una frase que el relaciona amb els fets. La dona explica a la policia que va sentir com Juan Fernández Cortés li deia a l'altra persona que l'acompanyava: "Marxem Sioux, això ja està fet, ja l'he matat".

A partir d'aquí, és quan la policia obté la primera prova per ordenar la detenció de Vicente Fernández Cortés, que va estar evadit de la justícia un any i vuit mesos. Es va entregar el 9 de juliol del 2015 i el Jutjat d'instrucció 1 de Figueres va ordenar que ingressés a presó.

La sergent dels mossos ha remarcat que la tesi principal de la policia és que els dos acusats van actuar plegats, que era 'Sioux' qui duia la pistola amagada a una espècie de bandolera i que li va entregar a Juan Fernández Cortés, que va ser l'autor material dels trets.

El lletrat que defensa Vicente Fernández Cortés, Carles Monguilod, ha exposat que a l'arma del crim només apareixen empremtes de Juan Fernández Cortés i cap del seu representat. Segons la policia, era una arma il·legal i podia estar en possessió de diferents persones. Això explicaria que, prèviament als trets, fos el mateix Juan Fernández Cortés qui la manipulés i la carregués, tot i que el dia dels fets la portés a sobre el 'Sioux'.