L'Ajuntament de Figueres va engegar el març una campanya contra el incívics davant la proliferació d'excrements a la via pública. El govern va anunciar que aplicaria rigorosament les sancions previstes a l'ordenança de tinença d'animals, que contempla multes entre els 300 i els 1.500 euros. Per fer-ho, va crear un dispositiu conjunt entre Guàrdia Urbana i agents de civisme. Des del gener fins ara, s'han obert 85 expedients sancionadors, el 90% dels quals s'han imposat en aquests darrers tres mesos.

La majoria són per tenir animals no censats (21), 19 s'han obert per portar gossos de races potencialment perilloses sense tenir la corresponent llicència, 11 més s'han tramitat per portar-los sense morrió i se n'han obert només nou per defecacions. El regidor de Medi Ambient, Francesc Cruanyes, atribueix aquesta paradoxal situació a la dificultat d'enxampar in fraganti als infractors. El consistori ja ha començat a instal·lar panells on s'alerta de les multes. En les properes setmanes repartirà cartells en espais públics i establiments amb el lema 'Ens emmerdes la ciutat'.

Mà dura contra els incívics. Aquesta és la premissa sota la qual el govern de Figueres va tirar endavant el mes de març la campanya 'Ens emmerdes la ciutat'. La iniciativa té com a objectiu de fer complir l'ordenança de tinença d'animals i, alhora, aconseguir la complicitat dels propietaris cívics. Per això, es va activar un dispositiu conjunt que realitzen vuit agents de civisme - informant de les sancions i alertant dels incompliments- i sis agents de la Guàrdia Urbana de paisà, que s'encarreguen de tramitar els expedients sancionadors.

Des del gener fins ara se n'han iniciat 85, el 90% dels quals s'han tramitat en aquests darrers tres mesos. Cruanyes diu que es tracta d'una xifra molt alta en relació a les que s'havien imposat l'any passat, que eren "testimonials". D'aquestes, 21 s'han obert per tenir animals no censats; 19 per portar gossos de races potencialment perilloses sense llicència; 11 per dur-los sense morrió; 9 per deposicions fecals; 8 per passejar-los deslligats; 8 més per no tenir el xip; 6 més per ocasionar molèsties als veïns; dues per provocar situacions de perill i una per no tenir targeta sanitària.

Segons Cruanyes, el fet que el nombre d'expedients per deixar excrements a la via pública sigui baix es deu a la dificultat d'enxampar als infractors in fraganti. "Però tot i això se n'han trobat i les xifres parlen per si soles", remarca. En aquest sentit, afirma que la campanya ha fet aflorar altres aspectes com els que tenen a veure amb el gran nombre de persones que no tenen els animals censats o que porten gossos de races potencialment perilloses sense tenir la corresponent llicència. També els que els passegen deslligats. "S'ha de tenir clar que cap gos pot anar deslligat en cap espai de la via pública ni parcs. Només poden fer-ho en indrets indicats com són els 'correcans', que som conscients que n'hi ha pocs però n'estem projectant de nous".

Panells informatius i cartells als comerços

El regidor insisteix que la iniciativa busca, sobretot, fer complir la normativa però afirma que també volen anar més enllà aconseguint la complicitat dels propietaris d'animals que "fan les coses bé" i que "de ben segur, que no volen que per culpa dels incívics es faci quedar malament a tot el col·lectiu".

Per això, han començat a instal·lar panells als punts més calents. En ells, es recorda als ciutadans que l'ordenança considera com una infracció greu no recollir els excrements dels gossos i que pot comportar multes entre 300 i 1.500 euros, en casos de reincidència. També que dur-los deslligats es tipifica com una infracció lleu, sancionada amb multes entre 60 i 300 euros. A més, han preparat cartells amb el lema 'Ens emmerdes la ciutat', que properament es repartiran en espais públics i comerços.

Sis agents de Guàrdia Urbana patrullant

Per la seva banda, el regidor de Seguretat i Serveis Urbans, Quim Felip, remarca la importància de la iniciativa. "Nosaltres tenim sis agents que un cop a la setmana es reparteixen per diferents punts de la ciutat, majoritàriament parcs", explica. Felip diu que els efectius van de paisà amb l'objectiu que no puguin ser identificats i que la gent estigui més alerta de complir amb la normativa. "Continuarem amb la campanya perquè és un dels principals problemes que té la ciutat", insisteix.