Un home ha patit cremades de diversa consideració a la mans en explotar-li el comptador que manipulava en un dels blocs amb ocupacions il·legals de la plaça Joan Tutau de Figueres. L'incident es va produir aquest diumenge a les onze de la nit i va provocar un petit incendi al quadre elèctric. Fins al lloc dels fets s'hi va desplaçar una dotació dels Bombers, que van apagar el foc sense que provoqués cap més ferit.

La situació va provocar que diversos abonats es quedessin sense subministrament elèctric. Segons fonts municipals, el ferit es va presentar pel seu propi peu a l'Hospital de Figueres manifestant que s'havia fet les cremades manipulant en comptador i se'l va traslladar a la Vall d'Hebron. Tècnics de la companyia Endesa, de la d'aigua Fisersa i Guàrdia Urbana van realitzar aquest dijous una actuació als dos blocs on detectar vuit connexions fraudulentes. El regidor de Seguretat, Quim Felip, va reclamar a l'Agència de l'Habitatge de Catalunya que hi instal·lés portes blindades i càmeres de seguretat per evitar que els ocupes hi poguessin entrar.

Nou incident amb un ferit en un dels blocs amb ocupacions il·legals de la plaça Joan Tutau de Figueres. Un home que manipulava un comptador de l'edifici número 3 va patir aquest diumenge a la nit cremades de primer grau a les mans i també a la cara. L'home, que va anar a l'hospital pel seu propi peu, va haver de ser traslladat a la Vall d'Hebron.

L'explosió del quadre de llum que la víctima pretenia punxar va provocar també un petit incendi que va deixar sense llum a tots els abonats. L'alcaldessa de Figueres, Marta Felip, ha denunciat el nou episodi i ha tornat a reclamar a l'Agència de l'Habitatge de Catalunya -propietària dels dos blocs- que prengui mesures.

Felip ha recordat que fa mesos que els inquilins "legals" pateixen problemes de convivència i amenaces. "Cal que es blindin les portes d'accés i s'hi instal·lin càmeres de seguretat com s'ha fet a altres edificis de privats i d'entitats bancàries", ha remarcat. L'alcaldessa ha afegit que, si l'ens no es veu en condicions d'assumir aquestes actuacions, permeti a l'Ajuntament fer-ho subsidiàriament.

En aquest sentit, Felip ha manifestat que fa temps que mantenen converses amb el Departament de Governació, Administracions Públiques i Habitatge -de qui depèn l'Agència- però diu que "tenen aquesta problemàtica arreu de Catalunya i consideren que és més un problema de seguretat que no de la seva competència". "Nosaltres no ens dirigim a ells com a titulars d'aquesta competència sinó com a propietaris dels edificis", afegeix. "Si es blinda i es posen càmeres, deixen de ser atractius per als ocupes", insisteix.

Operatiu contra el frau de llum i aigua

L'accident arriba pocs dies després que s'hi fes la darrera actuació policial. Aquest dijous, tècnics d'Endesa, Fisersa i efectius de la Guàrdia Urbana van realitzar-hi un operatiu, que es va saldar amb la detecció de vuit pisos amb la llum punxada, tres dels quals també tenien l'aigua manipulada.

Els tècnics van refer les connexions il·legals però les portes d'accés van continuar obertes perquè l'Ajuntament no té competència per actuar-hi. Per això, el regidor de Seguretat, Quim Felip, va reclamar a la Generalitat les actuacions d'urgència per evitar que la situació es tornés a repetir. "No podem tenir cada dia un policia aquí", va afirmar.

Ocupacions sistemàtiques

Els dos edificis, corresponents als blocs 2 i 3, tenen 25 habitatges dels quals sis estan ocupats il·legalment i tres més tenen inquilins que no són els titulars del contracte de lloguer. L'Agència de l'Habitatge de Catalunya va portar els casos als jutjats tot i que algunes de les denúncies han acabat arxivades.