Els Mossos d'Esquadra han desarticulat dos grups organitzats, que actuaven de manera independent, acusats d'estafar 340 persones d'edat avançada fent-se passar per revisors del gas. Les víctimes acostumaven a tenir 85 anys, a qui sostreien uns 250 euros de mitjana, i els presumptes estafadors els amenaçaven de tallar el subministrament si no accedien a fer la revisió. Per cometre les estafes, feien una primera trucada per tal de detectar una víctima que pogués caure en l'engany i es feien passar per organismes oficials de les administracions del territori on actuaven. Després d'una investigació de 10 mesos, s'han detingut sis persones i han fet dos escorcolls a Barcelona i una a l'Alameda de la Sagra (Toledo), on es va comptar amb la col·laboració de la Guàrdia Civil. A més, s'han recuperat 43.000 euros, ordinadors, eines per fer les simulacions i llistats de víctimes.

(En aquesta actualització s'afegeixen declaracions del sotscap de l'Àrea d'Investigació Criminal de la DIC dels Mossos d'Esquadra, el sotsinspector Josep Antoni López, i el cap de la comissaria de Nou Barris, l'inspector Joan Coll).

A banda de l'estafa, els detinguts també distreien les seves víctimes mentre simulaven la reparació i així sostreure diversos objectes. Concretament, mentre feien la falsa revisió, instal·lació o reparació i un cop dins del domicili, els detinguts tornaven a trucar les víctimes fingint fer una gravació de veu per distreure'ls al telèfon i aconseguir que el fals operar pogués moure's per les estances de la casa a l'objectiu d'objectes de valor. En cas de no aconseguir-ho i davant la desconfiança d'alguna de les víctimes, els falsos operaris acabaven amenaçant-los de tallar-los el subministrament, de manera que els avis accedint a pagar per por a quedar-se sense calefacció o gas per cuinar.

La investigació es va iniciar arran de la denúncia d'un home de 94 anys, veí de Nou Barris, que va explicar que dos falsos operaris del gas van entrar el seu domicili i un cop a l'interior el van distreure i li van robar dos ordinadors portàtils. Els agents van identificar els autors d'aquests fets i se'ls va poder relacionar amb altres persones que haurien orquestrat un sistema per realitzar massivament aquest tipus d'estafes arreu de tot el territori espanyol. Per aquest motiu, el Jutjat d'instrucció número 33 de Barcelona va dirigir la investigació amb l'objectiu d'aclarir aquests fets i identificar-ne els responsables, moment en què es va concloure que hi havia dos grups que actuaven de manera independent.

Els dos grups coexistien a Barcelona, però un dels dos -sota les directius del seu responsable a una petita població de Toledo- actuava en més poblacions d'arreu del territori espanyol com Madrid, Guadalajara, Valladolid, Santander, Caceres, Pontevedra, La Corunya i València. A més, actuava amb arguments diferents segons el lloc on actuaven. Per exemple, a Catalunya fingien la instal·lació d'un sensor de fums, aprofitant una campanya institucional recent que proposava instal·lar aquests aparells en domicilis de persones grans amb risc de pobresa energètica per preveure incendis que es poguessin originar per deteriorament d'aparells de calefacció.

D'altra banda, els Mossos d'Esquadra també es van adonar que una part de les persones afectades no estava denunciant els fets perquè les víctimes tenien el dubte de si havien estat estafats o per vergonya a explicar els fets.

Els detinguts són de nacionalitat espanyola, d'edats compreses entre 28 i 36 anys, i han estat arrestats a Barcelona, Alameda de la Sagra (Toledo) i Zafra (Badajoz). Dels sis detinguts, dos han ingressat a presó preventiva i la resta han quedat en llibertat amb càrrecs amb l'obligació de presentar-se periòdicament davant del jutjat. L'operació continua oberta i no es descarten més detencions.

Els detinguts ja s'havien fet passar abans per revisors del gas i estaven pendents de judici

Els sis detinguts ja estaven pendents de judici per furt i estafa per un altre cas. Fa poc més d'un any havien estat detinguts, entre altres persones, per fer-se passar per falsos revisors de gas a través d'una empresa que la Unitat d'Investigació de les Corts dels Mossos va desarticular el gener del 2016. En quedar en llibertat, es van disgregar i van continuar delinquint.

Noms que ja no es posen per trobar víctimes

Els estafadors buscaven en una aplicació informàtica que conté un llistat telefònic "noms peculiars" que ja no es posen per trobar possibles víctimes. "Avui dia, hi ha molt poques nenes que es digui Angústies. Buscaven algú amb aquest nom, perquè segurament és una persona gran", ha posat com a exemple el sotscap de l'Àrea d'Investigació Criminal de la Divisió d'Investigació Criminal (DIC) dels Mossos d'Esquadra, el sotsinspector Josep Antoni López, en una roda de premsa aquest dimarts per explicar els detalls de la investigació d'aquests grups criminals que es "dedicaven a estafar en sèrie". A més, amb dades que havien obtingut en l'anterior empresa, van trobar algunes de les víctimes.

Víctimes vulnerables i la valentia de denunciar d'un "heroi"

El cap de la comissaria de Nou Barris, l'inspector Joan Coll, ha explicat que els detinguts escollien de forma "molt premeditada" les víctimes per trobar persones "vulnerables" i en una situació d'"indefensió". Moltes vivien soles; tenien una situació econòmica precària; problemes de mobilitat, de vista o malalties com l'Alzheimer. Buscaven aquest perfil de víctimes per les dificultats de reconeixement de l'estafa; de reacció o pels problemes que tindrien per afrontar un judici oral. Els responsables policials també han destacat la "por" i la "vergonya" que moltes vegades senten aquestes persones en ser víctimes d'una estafa.

Coll ha destacat precisament la "valentia" del veí de 94 anys de Nou Barris que va decidir posar la primera denúncia i que ha permès "fer-ne aflorar més de 300" i acabar desarticulant aquests grups criminals. L'inspector ha lamentat que aquest "petit heroi" morís durant la investigació.

A partir d'aquesta primera denúncia, i amb la col·laboració del jutjat número 33 de Barcelona, els Mossos van començar la investigació. El 21 de febrer van fer una primera operació contra el grup de Barcelona i en el registre d'un domicili, van trobar unes 250 factures prèvies a l'inici de la investigació. "Allà ens vam adonar que l'abast de l'estafa era molt més gran del que pensàvem", ha recordat López. El 21 de març, van culminar la investigació amb la segona explotació. Els dos detinguts que han ingressat en presó provisional són els del grup de Barcelona.

Coll ha subratllat l'"impacte emocional" que ha tingut aquest cas en els investigadors: "També tenim pares i avis". "Són malvats", ha reblat López. En total, els Mossos calculen que van aconseguir estafar més de 80.000 euros.