L'Audiència de Girona ha imposat una pena de 16 anys, 6 mesos i 1 dia presó a Marlon Roberto Castro, l'home que va matar un jove a ganivetades a Colera el 17 de març del 2014 i va calar foc al cadàver. La sentència, recollint el veredicte del jurat popular, el condemna com a autor d'un delicte d'assassinat i un altre d'incendi forestal.

A banda de la pena entre reixes, també haurà de pagar una multa de 2.520 euros i indemnitzacions per un import total de 133.045,13 euros als familiars de la víctima i a la Generalitat. La resolució també recull la pena per a les altres tres processades, que no es van haver d'enfrontar al veredicte del jurat popular perquè el fiscal, l'acusació particular i les seves defenses van arribar a un acord. Seguint la conformitat, condemnen Dolors Folch a 5 anys de presó per lesions en concurs amb homicidi imprudent, a Esther Puig del Castillo li imposen 3 anys i mig per encobriment i incendi i a Carmen del Castillo 1 any i 6 mesos per encobriment.

Després de la lectura del veredicte, el fiscal Enrique Barata va demanar una condemna de 21 anys de presó per a Marlon Roberto Castro i l'acusació particular va elevar la petició a 25 anys. Finalment, el magistrat li ha imposat penes mínimes per cada delicte, una condemna de 15 anys i 1 dia per l'assassinat i 1 any i mig i multa de 2.520 euros per l'incendi forestal. L'advocat de la defensa, Sergio Noguero, estudiarà la sentència per decidir si interposa recurs.

La sentència recull el veredicte del jurat popular, que va declarar Marlon Roberto Castro culpable de matar a ganivetades un jove a Colera el 17 de març del 2014 i calar foc al cadàver per eliminar proves. El tribunal va declarar provat que el processat va apunyalar la víctima fins a set vegades quan no es podia defensar, perquè estava estès a terra "semi inconscient" com a resultat dels cops de puny que li havia propinat poca estona abans.

En el veredicte, els membres del jurat popular van descartar per unanimitat que, en el moment de perpetrar el crim, el processat tingués les facultats afectades pel consum de drogues o que actués ofuscat per un "estat de furor i còlera sobtat" quan va veure la víctima amb la seva roba i el seu rellotge, uns objectes que estaven a casa de l'exparella de l'acusat. Tot i això, a l'hora d'imposar la condemna, el president ressalta que, segons van acreditar els perits, Castro sí que tenia un problema d'abús de cocaïna i drogues i, per això, descarta imposar-li penes més altes.

Segons el relat que el jurat popular va declarar provat i que recull la sentència, Marlon Roberto Castro i la víctima es van trobar en una zona boscosa de Sant Miquel de Colera. Una altra de les condemnades, Dolors Folch, havia portat la víctima en cotxe fins al lloc sota l'excusa d'un negoci de drogues. Un cop allà, el processat li va propinar diversos cops de puny al jove i, després, el va apunyalar. Seguint el criteri del jurat popular, Castro va cometre un assassinat perquè el va matar quan la víctima estava semi inconscient i, per tant, no es podia defensar.

Després de cometre el crim, l'acusat va anar fins a Llançà, on es va dutxar i va posar la roba ensangonada dins d'una bossa. Llavors, juntament amb una altra de les processades (Esther Puig del Castillo, condemnada per encobriment i incendi) va anar fins a una benzinera a comprar gasolina. Van llançar les proves en un contenidor i, plegats, van tornar al paratge de Sant Miquel de Colera. Marlon Roberto Castro va ruixar la víctima i uns matolls propers amb la benzina i li va calar foc.

Segons la sentència, Castro es va figurar que provocant l'incendi posava en perill la fauna i la flora de la zona. Va obligar a activar cinc dotacions dels bombers per sufocar les flames. El president del tribunal ressalta que tot i que el foc va ser petit, de només 0,6 hectàrees, va afectar el PEIN de Massís de l'Albera.

La sentència recull que el jurat popular no es va creure que Castro actués "ofuscat" o "fora de si" pel "furor i la còlera" que va patir quan va veure arribar la víctima amb la seva roba i el seu rellotge. Aquests objectes estaven a casa de l'exparella de l'acusat, que feia poques setmanes que havia iniciat una relació sentimental amb la víctima.

Després de cometre el crim i provocar el foc, Castro i Puig del Castillo van tornar a Llançà. L'endemà, la quarta condemnada, Carmen del Castillo (encobridora), el va acompanyar a l'estació del tren i, plegats, van fugir a la Pobla de Farnals per intentar esquivar la justícia.

Tres condemnades

Inicialment, al banc dels acusats també hi havia tres acusades més però finalment no es van haver de sotmetre al veredicte perquè el fiscal, l'acusació particular i les seves defenses van arribar a un acord. En base a aquest pacte, el magistrat va dissoldre parcialment el jurat i ara detalla les penes per a elles a la sentència.

A Dolors Folch li imposa 5 anys per un delicte de lesions en concurs amb un homicidi imprudent perquè sosté que, quan va portar la víctima fins a Sant Miquel de Colera, no es podia suposar que l'acusat l'acabaria matant.

A Esther Puig del Castillo la condemna a 3 anys i mig per encobriment i incendi perquè va ajudar Castro a eliminar proves i el va acompanyar a comprar benzina i a cremar el cadàver. A més, pel foc també haurà de pagar conjuntament amb Castro una indemnització de 2.710 euros a la Generalitat.

Per a la seva mare, Carmen del Castillo, van pactar 1 any i mig per encobriment. La dona va acompanyar Castro en la seva fugida fins a València per evitar que la policia el detingués.

En matèria de responsabilitat civil, l'Audiència condemna Castro a indemnitzar amb 131.690,13 euros els familiars de la víctima i a pagar la meitat dels 2.710 euros d'indemnització a la Generalitat. La sentència no és ferma i es pot recórrer interposant recurs al TSJC.