La Guàrdia Civil s'ha emportat cap a les dotze del migdia el detingut a Santa Coloma de Farners per finançar Estat Islàmic. Els agents han sortit del domicili on havien entrat a les sis del matí amb caixes i nombrós material comissat. A l'home, de 43 anys, se l'acusa de formar part d'una trama que enviava fons a combatents a Síria. És germà d'un soldat mort en combat i de dos homes a qui la Guàrdia Civil va arrestat el passat juliol a Arbúcies (Selva) pels mateixos fets. Quan la Guàrdia Civil ha entrat al seu domicili, un habitatge situat a tocar de la plaça Farners, el detingut estava en companyia de la seva dona i els seus tres fills. L'arrestat treballa de pintor i l'alcalde de Santa Coloma de Farners, Joan Martí, assegura que estava "molt arrelat" -fins i tot, parla català- i que no hi havia "cap indici" que estigués vinculat amb activitats terroristes.

Els agents de la Guàrdia Civil han arribat a Santa Coloma de Farners a les sis del matí, on han muntat un ampli dispositiu policial. El detingut viu a un pis molt cèntric al carrer Lluís Món, a tocar de la plaça Farners. Els agents han estat sis hores escorcollant el pis, on l'arrestat viu amb la seva dona i tres fills d'entre 5 i 10 anys. L'operatiu ha despertat la curiositat de desenes de veïns que s'han concentrat a la plaça per veure com la policia s'enduia el detingut.

Durant l'escorcoll, diversos agents armats han custodiat l'entrada de l'edifici. La Policia Local també ha ajudat en tasques d'ordenació del trànsit. Quan faltaven pocs minuts per a les dotze, els agents han sortit del pis carregats amb caixes i maletins de material comissat. Poc després, els policies han tret l'home emmanillat. El detingut s'ha cobert el rostre amb una jaqueta de pell.

L'operació està dirigida pel Jutjat d'instrucció número 1 i la Fiscalia de l'Audiència Nacional. A més, la Guàrdia Civil compta amb la col·laboració de l'Europol. L'arrestat, doncs, haurà de declarar a Madrid.

"És una persona molt arrelada"

El detingut és M.E.J, de 43 anys i nacionalitat marroquina, i és germà de dos homes que la Guàrdia Civil va detenir a finals de juliol a Arbúcies (Selva) pels mateixos fets. L'alcalde de Santa Coloma de Farners, Joan Martí, ha relatat que va arribar al municipi l'any 2000. Després d'estar-s'hi un temps, es va traslladar a Arbúcies amb els seus familiars però va retornar a la capital de la Selva entre els anys 2007 i 2008.

Martí ha destacat que era una persona "molt arrelada" al poble i que no havia aixecat cap sospita de pertinença a cap grup terrorista. "És un home que viu amb plena normalitat, parla perfectament català, els tres fills van a escola i no ha protagonitzat mai cap incidència", ha remarcat. El detingut treballa de pintor en una empresa del sector de la construcció.

La Guàrdia Civil considera que M.E.J ha finançat Estat Islàmic amb l'enviament de fons a combatents a Síria, entre els quals un membre de la seva família que va morir en combat. Igual que els altres dos germans detinguts, la policia considera que formava part d'una trama que, a través d'una complexa xarxa d'intermediaris i identitats diverses, es dedicava a recaptar fons per enviar a Síria. Ho feien amb quantitats petites que no cridessin l'atenció i l'objectiu és que els diners arribessin a la zona de conflicte. Els dos germans arrestats a l'estiu estan empresonats.