Els Tècnics Especialistes en Desactivació d'Artefactes Explosius (TEDAX-NRBQ) dels Mossos d'Esquadra a Girona van desactivar 47 artefactes durant el 2016, 10 menys que l'any anterior. La majoria van ser granades de mà (11), de morter (5) i projectils d'artilleria (4). En alguns casos també es van recollir i destruir artefactes casolans fets seguint instruccions per Internet.

Els agents alerten de la perillositat d'aquesta tendència per la falta de fiabilitat. «El problema amb Internet és que hi ha molta informació, però moltes vegades no és completa o està desvirtuada», explica el responsable de la unitat TEDAX. «Per això els que intenten fer pólvores o qualsevol artefacte a casa solen tenir accidents», afegeix.

Durant el 2016, els especialistes en artefactes explosius també van destruir dos coets anticalamarsa, uns artefactes que utilitzaven alguns pagesos per desfer els núvols amenaçadors i evitar tempestes de pedra. «Es troben en masos, coberts, moltes vegades ni sabien que encara els tenien allà perquè fa dècades que estan prohibits», revela el cap de la unitat TEDAX. A més, també van recollir detonadors de pirotècnia, 11.000 grams de dinamita, petards, pots de fum, munició, esprais de defensa i pólvora.

8

Els TEDAX dels Mossos desactiven 47 artefactes a Girona durant el 2016

En total es van realitzar 127 serveis, entre neutralització d'artefactes, formació, inspeccions i dispositius de protecció, Aquesta xifra representa un 7% menys que durant l'any 2015, quan en van fer 192. Pel que fa a la tipologia de serveis, aquesta també ha variat, segons el responsable de la unitat. «Hem fet molta més formació però han baixat els altres serveis, com la neutralització d'artefactes», explica.

Els artefactes habitualment apareixen a la muntanya, al camp o en algun domicili ja que la majoria provenen de la Guerra Civil. De fet, on més se'n troben és a la comarca de l'Alt Empordà i també a la zona de Ripoll. «Això és per la retirada; quan arribaven a la frontera descarregaven pes i creuaven, per aquest motiu és on més n'apareixen».

Els TEDAX alerten que aquests artefactes no s'han de tocar, moure ni manipular i que qualsevol persona que en trobi ha d'avisar immediatament els Mossos d'Esquadra. «És perillós», adverteixen. «Són artefactes que estan dissenyats per aguantar en el temps i la càrrega pot estar en perfecte estat».

«Modus operandi»

Els especialistes en desactivació actuen sempre per requeriment, quan els avisen de la troballa d'algun artefacte o l'aparició d'alguna maleta o bossa sospitosa que cal comprovar. «Anem fins al lloc, comprovem l'estat de l'artefacte i, si cal, el portem a destruir», explica el cap de la unitat.

Aquests avisos solen augmentar quan hi ha algun atemptat en algun país proper, ja que es genera alarma social, però els agents afirmen que ho revisen tot. «Sempre preferim que ens requereixin i anem a revisar-ho abans que no s'hi doni importància», ha conclòs.

Per destruir-lo, traslladen l'explosiu enmig de fortes mesures de seguretat fins a una pedrera propera, on el fan esclatar o, depenent del material, el cremen. A vegades, però, no cal arribar a aquest extrem si l'artefacte no té càrrega i no suposa un perill. «Si és així, ens l'emportem a la nostra aula de formació perquè ens serveix per aprendre».

Els TEDAX també s'encarreguen d'inspeccionar periòdicament instal·lacions com l'aeroport de Girona, les estacions del Tren d'Alta Velocitat (TAV) o el port de Palamós. «Ho revisem tot» assegura el cap de la unitat. «Anem de paisà per no crear alarma, però inspeccionem tot l'edifici, inclosos conductes i sostres falsos, perquè no se sap mai on es pot posar un artefacte».

Els especialistes participen també en els dispositius de seguretat amb motiu de visites de personalitats o d'esdeveniments importants.