L’operació antidroga que va desenvolupar la setmana passada la policia espanyola, juntament amb l’Agència Tributària, a Sant Miquel de Fluvià s’ha saldat finalment amb vuit persones detingudes que pertanyien a un grup organitzat al tràfic d'estupefaents. En l’operació, denominada ‘Banyo’, s’han desmantellat deu plantacions de marihuana i s’han intervingut 1.642 plantes a punt de ser collides i distribuïdes a Catalunya i al sud de França. L'operació es va iniciar fa un any i ha comptat en la seva fase final amb dos operatius en què hi han intervingut un total de 50 efectius entre la policia espanyols i Vigilància Duanera de l’Agència Tributària.

El primer operatiu es va dur a terme el passat 18 de gener en diverses localitats properes a Figueres en què es van realitzar vuit registres en domicilis i magatzems i es van detenir tres persones que s'encarregaven del manteniment de les plantacions. L'endemà va ser detingut el responsable de l'organització.

En el segon operatiu, s'han realitzat sis registres a la localitat de Sant Miquel de Fluvià, on es localitzava la major part de les plantacions controlades per una mateixa família. En aquest segon operatiu s’han detingut quatre persones.

Aquest grup estava adquirint cases unifamiliars, en un radi de 300 metres de l'habitatge on residien, per tenir-les totes controlades. Aquestes cases estaven protegides en alguns casos amb ‘guardadors’ i en altres amb gossos, que van haver de ser immobilitzats durant la intervenció policial per la seva perillositat. El grup familiar exercia fortes mesures de pressió sobre els habitants de la població per evitar que declaressin en contra seva.

En totes les plantacions se sostreia el subministrament elèctric de la xarxa general. El consum dels equips de refrigeració i il·luminació d'aquestes plantacions d'interior era tan elevat que a Sant Miquel de Fluvià eren habituals els talls de llum.

A més, s'han intervingut 8.200 euros procedents de la venda de marihuana, així com una pistola i dos revòlvers que els membres de l'organització amagaven als habitatges per defensar-se dels possibles robatoris que són habituals entre organitzacions.

Tots els detinguts han passat a disposició judicial i han estat acusats dels delictes de tràfic de drogues, organització criminal, tinença il·lícita d'armes i sostracció del fluid elèctric.