El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha elevat a 4 any i 6 mesos de presó la pena per a Richar Germán Martínez, condemnat per degollar un home amb una ampolla trencada davant la discoteca Noche Latina de Figueres l'1 de desembre del 2012. L'alt tribunal català estima parcialment els recursos del fiscal i les acusacions particulars contra la sentència de l'Audiència de Girona, que li havia imposat una condemna de 3 anys de presó per un delicte de lesions amb instrument perillós en concurs amb homicidi imprudent. El motiu és que el TSJC ha revocat dues atenuants que li havia apreciat la primera sentència, un d'arravatament i un altre de confessió. A més, el tribunal condemna ara la discoteca i l'asseguradora com a responsables civils subsidiaris a l'hora de pagar la indemnització de 290.000 euros als familiars de la víctima.

L'Audiència de Girona l'havia condemnat a 3 anys de presó recollint el veredicte del jurat popular, que el va declarar culpable d'un delicte de lesions amb instrument perillós en concurs ideal amb homicidi imprudent després de considerar que, quan va atacar la víctima, no tenia intenció de matar. També li van aplicar una atenuant d'arravatament i una altra de col·laboració amb la justícia.

La fiscalia i les acusacions particulars van recórrer la sentència. El TSJC ha estimat parcialment els recursos i ha revocat part de la sentència dictada per l'Audiència de Girona. L'alt tribunal català tomba les dues circumstàncies atenuants i conclou que no compleixen els requisits legals. Per això, eleva la condemna a 4 anys i mig de presó. Manté, però, la responsabilitat civil amb indemnitzacions de fins a 290.000 euros per als fills i familiars de la víctima.

Segons el relat que va declarar provat el jurat popular i que ha validat el TSJC, la matinada de l'1 de desembre del 2012 l'acusat estava amb la seva parella a la discoteca Noche Latina de Figueres. Cap a les tres de la matinada, la noia va sortir a fora a fumar. Com que trigava en tornar, Martínez va decidir anar a buscar-la.

Quan va sortir a l'exterior, va veure la víctima i un altre home que, beguts, estaven molestant la seva xicota. Això va fer que comencés una baralla entre tots, durant la qual es van agredir mútuament. El vigilant de seguretat de la discoteca va haver d'intervenir per aturar la disputa. Els va separar fent entrar el processat dins el local i deixant els altres dos a fora.

L'acusat, immediatament després, va sortir de la discoteca on havia agafar una ampolla de cervesa, la va trencar contra una pilona que hi havia a l'entrada i, apartant el vigilant de seguretat, li va clavar l'ampolla trencada a la víctima. La víctima es va dessagnar per una ferida al coll que li va seccionar una artèria.

El TSJC ressalta que no es pot apreciar l'arravatament perquè considera que la reacció va ser desproporcionada. "El simple fet de molestar la seva parella no constitueix un estímul suficient per configurar una atenuant d'arravatament, ni tan sols com a analògica, i menys per tenir una reacció tan desproporcionada", ressalta la sentència.

En el mateix sentit, anul·la l'atenuant de confessió i recorda que el processat va trigar hores en presentar-se voluntàriament als Mossos d'Esquadra, i quan ja sabia que l'estaven buscant. A més, d'entrada no va voler declarar i va donar versions diferents dels fets.

Finalment, la sentència també revoca la decisió de l'Audiència de Girona de no declarar culpable en matèria de responsabilitat civil ni la discoteca ni la companyia asseguradora com a responsables civils subsidiaris. "És evident la responsabilitat dels representants legals del locals, doncs l'agressió es produeix a l'entrada de la discoteca, en àrea delimitada per regular l'accés i al costat mateix del porter", conclou la resolució.

Això vol dir que, com a responsables civils subsidiaris, la discoteca Noche Latina i l'asseguradora hauran d'assumir la indemnització en cas que el condemnat no pugui pagar. En total, són 290.000 euros.