Bombers han denunciat que no tenen suficient formació ni material específic per fer front a emergències dins el túnel del Pertús. En un manifest que han fet públic aquest dilluns, alerten que no compten amb cap protocol d'intervenció que permeti "afrontar amb seguretat i èxit un sinistre al túnel".

Entre el reguitzell de mancances que recullen hi ha que només 22 dels 50 bombers que treballen actualment als parcs de Figueres i de la Jonquera han rebut formació bàsica per utilitzar el camió-tren que circula per la via. A més, no compten amb material imprescindible com un sistema de visió tèrmica per veure-hi si el túnel s'omple de fum o les mànegues que porten són massa curtes.

El caporal del parc de Figueres Ramon Montané ha assegurat que han denunciat les mancances als seus caps però "no han fet res per solucionar-ho".

Els Bombers denuncien manca de formació i material per a les emergències al túnel del Pertús

Els Bombers denuncien manca de formació i material per a les emergències al túnel del Pertús

"Hi ha bombers dels parcs de Figueres i de la Jonquera que mai han entrat al túnel, mai l'han visitat, no saben ni com és", ha denunciat el caporal Ramon Montané que ha fet de portaveu dels bombers que han elaborat el manifest. Bombers de diversos parcs de les comarques gironines i representants sindicals han donat suport al text, que recull un seguit de mancances de formació i material que provoca problemes de seguretat a l'hora de fer front a qualsevol tipus d'emergència dins el túnel del TAV al Pertús.

Els bombers asseguren que, sis anys després de la posada en funcionament de la infraestructura, continuen sense comptar amb cap protocol d'intervenció que defineixi com actuar en cas d'emergència. El túnel del Pertús, a diferència del de Girona, sí que té el pla d'autoprotecció aprovat. Tot i això, Montané ha relatat el pla defineix fins a catorze tipus de sinistres possibles (com incendis, descarrilaments, atemptats o fuites de materials perillosos) i el bombers no tenen definit de quina manera han d'actuar. "Dependria només del cap de torn que ho faria tan bé com pogués però si està per escrit és més senzill", han exposat.

"En un incendi d'un vehicle no ens cal aquest protocol però dins el túnel del Pertús tot és diferent, és una manera de treballar totalment diferent", ha afegit Montané. De fet, al manifest detallen que l'any 2013 ja van enviar una carta al cap d'emergències de la regió de Girona on exposaven que la formació que han rebut és mínima i hi ha una "ignorància gairebé absoluta" sobre com circular amb el vehicle camió-tren que tenen per desplaçar-se per la xarxa ferroviària.

Els bombers recorden que al túnel del TAV només s'hi pot accedir per via perquè no hi ha pas per a vehicles no ferroviaris. A més, té una llargada de vuit quilòmetres i es triga vint minuts a arribar al centre amb el camió bimodal. El manifest exposa que l'any 2010 els bombers dels parcs de Figueres i de la Jonquera van rebre formació però denuncien que no hi ha hagut cap reciclatge ni nous cursos per als bombers que s'han incorporat després. Calculen que dels 50 bombers que hi ha a Figueres i la Jonquera, només 22 han rebut la formació bàsica per fer servir el camió bimodal.

"Demanem formació de dos tipus; una d'específica per al camió als bombers de l'Empordà i una altra sobre com actuar en un sinistre ferroviari que s'estengui a tots el bombers de les comarques gironines", ha reclamant Montané. El caporal adverteix que, per la manca d'efectius que hi ha al cos, en cas de gran emergència anirien al Pertús efectius d'altres parcs que no tenen "ni idea" de com han de procedir dins del túnel. De la mateixa manera que assegura que els bombers de l'Empordà haurien de traslladar el seu camió bimodal als túnels de Girona en cas d'urgència.

Promeses i poques respostes

A banda de fer arribar les peticions al cap d'emergències de la regió, els bombers han explicat que també van enviar una carta al director general el setembre del 2013. "Ni d'una ni de l'altra hem rebut cap resposta", denuncien. Finalment, van detallar les mancances a la mesa de Salut i Seguretat laborals, on hi havia alts càrrecs d'Interior. "Promeses a banda, no vam aconseguir res més", conclouen.

El manifest també detalla problemes relacionats amb la falta d'efectius per a una resposta inicial. El pla d'autoprotecció, detallen, fixa la dotació mínima de personal en vuit bombers, que són la suma dels mínims dels parcs de Figueres i de la Jonquera. "Cada cop que es deixa la dotació d'aquests parcs per sota d'aquests mínims s'està incomplint l'acord signat amb els governs francès i espanyol", exposen.

Els bombers també denuncien que no tenen el material que necessitarien. El camió, exposen, no porta un sistema de visió tèrmia efectiu per veure-hi si el túnel s'omple de fum, no tenen un sistema efectiu per desplegar les mànegues dins del túnel, els equips de respiració són monobotelles, no tenen cap sistema per desplaçar dins del túnel el material d'excarceració que pesa 80 quilos i les mànegues que porten són més curtes del que caldria (15 metres en comptes de 20).

"Els bombers catalans sabem molt menys del que caldria sobre sinistres a les xarxes ferroviàries i el material que tenim és insuficient o poc adequat per treballar en aquest medi i els nostres caps ho saben i no fan res per solucionar-ho", conclou el manifest.

Una trentena de bombers, amb el suport dels sindicats CCOO, UGT i CATAC, han fet públic el manifest coincidint amb l'aniversari d'inauguració del túnel del Pertús. D'aquesta manera, el bombers de l'Empordà s'han sumat també a la denúncia que a finals d'octubre van fer bombers del parc de Girona alertant de "mancances importants" de seguretat al túnel que creua la capital.

Formació el primer semestre del 2017

El Departament d'Interior ha assegurat que, després de recollir les queixes dels bombers a la mesa de Salut i Seguretat laborals, han dissenyat un programa de formació que s'impartirà durant el primer semestre del 2017 i que arribarà als bombers dels parcs de la zona.

A més, també han recordat que s'han fet múltiples simulacres al túnel del Pertús en els quals també hi han participat els bombers.

En relació al material, el director territorial d'Interior a Girona, Albert Ballesta, ha explicat que hi ha un pla estratègic en desenvolupament i que estudien quines necessitats hi ha i quines inversions necessàries farà el Govern.