Els pares de Nadia Nerea, Fernando Blanco i Marga Garau, havien recaptat 918.000 euros en donatius que s'havien de destinar a intervencions mèdiques de la nena que, finalment, no s'haurien dut a terme, segons han informar aquest divendres els Mossos d'Esquadra. D'aquesta quantitat, se n'havien gastat prop de 600.000. La policia catalana també ha revelat que Blanco va ser detingut dimecres després de fugir d'un control policial que s'havia muntat a la Cerdanya precisament per l'eventual risc de fugida dels investigats per un presumpte delicte d'estafa. En el moment de la detenció l'home, de 52 anys i nacionalitat espanyola, portava 1.450 euros en efectiu, dos rellotges i diversos dispositius electrònics d'alta gamma, així com una pistola de fogueig i cartutxos de rifle. Posteriorment els Mossos també van detenir la mare de la menor, de 44 anys i nacionalitat espanyola, a la comissaria de la Seu d'Urgell.

El mateix dia 7 de desembre, prop de la mitjanit, els agents van fer un escorcoll al domicili familiar de Fígols i Alinyà (Alt Urgell). Els policies hi van trobar 1.845 euros en efectiu, 32 rellotges d'alta gamma valorats en 50.000 euros, una estilogràfica, un ordinador, tres tauletes electròniques i tres telèfons mòbils, tots d'alta gamma, a més de marihuana.

La investigació ha conclòs que els pares de la menor serien els presumptes autors d'un delicte d'estafa, com es desprèn dels estudis dels moviments bancaris i dels diversos testimonis del cas. Segons els Mossos, hi hauria un nombre molt elevat de persones afectades tot i que la xifra encara no s'ha pogut concretar.

Un dels moments en què els pares haurien obtingut una suma més gran de diners va ser arran d'un programa televisiu adreçat a recaptar el màxim de diners destinats a l'eventual cura de la nena. Entre el 28 de novembre i el 5 de desembre van aconseguir 300.000 euros.

Els saldos dels comptes bloquejats a la parella ascendeixen a 319.676 euros en dipòsits que havien efectuat en dues entitats bancàries. De l'estudi dels moviments dels comptes se'n desprèn una gran quantitat de reintegraments i despeses sense que tinguessin cap mena de relació amb el tractament mèdic de la menor. Els Mossos destaquen que la casa de lloguer on residia la família tenia un cost anual de 9.800 euros que assumia l'associació creada per recaptar fons per a la nena i que s'havia fet un pagament a una empresa d'automoció per valor de 24.500 euros.

De les indagacions fetes pels investigadors es va desprendre que diversos pediatres de l'Alt Urgell haurien contactat amb un centre hospitalari d'infants de Barcelona on tracten aquesta mena de malalties, tot i l'oposició del pare de la menor, que va explicar que el tractament el portaven des de Mallorca (localitat on havien viscut anteriorment) i Houston. Paral·lelament, el pediatra de capçalera de la nena es va interessar per obtenir informes mèdics de la nena, sense èxit.

2 de desembre, inici de la investigació

La investigació es va iniciar el dia 2 de desembre quan els Mossos van tenir accés a una informació segons la qual diverses persones havien traslladat a mitjans de comunicació que hi hauria un delicte d'estafa al darrere d'una col·lecta que duia a terme un matrimoni de la localitat de Fígols per recaptar fons per a la seva filla afectada d'una malaltia greu.

L'any 2008 els pares de la menor van iniciar una campanya per aconseguir donatius destinats al tractament mèdic de la seva filla, a la qual havien diagnosticat una malaltia greu i poc comuna. Sempre segons la versió dels pares, només hi havia 40 casos com el seu arreu del món i, per aquest motiu, la nena requeria de tractaments mèdics molt costosos que havien de dur a terme especialistes de tot el món. Cal destacar que l'arrestat ha estat fent una campanya de sensibilització a diversos mitjans de comunicació, tant d'abast nacional com estatal, on explicava detalls de la malaltia i expressava que en cas que la seva filla no pogués ser atesa amb celeritat podria fins i tot perillar la seva vida. El pare demanava poder reunir 140.000 euros per operar la nena a Houston (EUA), després de parlar - suposadament- amb personal mèdic expert del qual se'n desconeixia la identitat.

Els pares de la menor hores d'ara estan declarant en dependències judicials a l'espera de la resolució judicial.

Text