Un traficant de droga ha quedat lliure i amb el procediment penal arxivat perquè era ocupa a Empuriabrava. Encara que els Mossos d´Esquadra van trobar-li un cultiu interior de 400 plantes de marihuana, per poc no acaba processada la dona que va avisar d´aquest fet la policia i tot perquè era la mare del propietari de la vivenda i havia trucat abans a un serraller que li va canviar el bombí de casa seva.

Encara que la droga es trobava a l´interior de l´habitatge, el titular del Jutjat d´Instrucció número 5 de Figueres ha considerat que no existia un «delicte flagrant» que permetés als policies entrar dins la vivenda sense sol·licitar prèviament una ordre judicial i ha declarat nul·la l´entrada i escorcoll, cosa que deixa el cas arxivat.

La resolució judicial recull part dels arguments esgrimits per l´advocat Sergio Noguero -representant del traficant- on advertia que la dona ni era propietària del domicili ni tampoc usufructuària i, en conseqüència, tampoc estava autoritzada a deixar entrar ningú al seu interior, menys encara a rebentar el bombí.

L´origen del cas

Un veí va advertir la dona que la vivenda propietat del seu fill estava ocupada per una tercera persona. La casa feia quatre anys que estava tancada i no s´havia llogat a ningú, per això la dona va anar a comprovar la informació.

El passat 3 de juny, en veure que el joc de claus no li servia per obrir els panys del domicili i aprofitant que l´ocupa no es trobava dins, va avisar un serraller perquè li rebentés el bombí i li canviés el pany, contravenint d´aquesta manera el dret constitucional a la inviolabilitat de la vivenda. Encara que el traficant era ocupa, la casa on hi havia la plantació de marihuana era el seu lloc de residència habitual i això feia imprescindible que fos ell qui autoritzés l´entrada i escorcoll dels Mossos d´Esquadra o se´l desnonés abans de poder accedir a l´immoble.

La llei

La Constitució estableix tres possibilitats per entrar en una vivenda: el consentiment del titular, l´existència d´un delicte flagrant i una resolució judicial. En el cas d´Empuriabrava no es produïa cap d´aquestes situacions perquè el titular de la vivenda era l´ocupa, doncs «per titular del domicili ha d´entendre´s la persona que hi viu, independentment de la seva relació amb l´immoble». El delicte flagrant era inexistent perquè el delinqüent ni va ser sorprès en el moment de delinquir o en circumstàncies immediates, ja que la plantació estava dins la casa i no anava a ser traslladada. Respecte la resolució judicial, en aquest cas no n´hi havia perquè els Mossos d´Esquadra van entrar directament a la vivenda tot i que la ocupació de la casa «era una dada que la polica no podia obviar» i per això «havia d´haver acudit al Jutjat» per sol·licitar l´autorització. La dona ha recuperat la casa. El traficant ha quedat lliure.