Sant Climent Sescebes i Roses són els dos municipis de les comarques gironines on les Forces Armades espanyoles tenen personal militar en actiu. A la base militar Álvarez de Castro, a Sant Climent, hi ha membres de l'exèrcit de terra, en concret del regiment de Caçadors de Muntanya. Aquest regiment passarà a ser d'infanteria -Arapiles 62- i, per tant, deixarà de ser de muntanya a finals d'aquest any. Llavors s'integrarà a la Brigada Aragó, que es troba a Saragossa. L'altra base militar en terres gironines es troba a Roses. Coneguda com la del Pení, és on l'Exèrcit de l'Aire té l'anomenada base de l'Esquadró de Vigilància Aèria (EVA) 4.

En aquestes dues bases hi treballen militars que al llarg de l'any duen a terme diverses activitats que, com qualsevol actuació, a vegades poden acabar derivant en accidents. A la demarcació de Girona es produeixen de mitjana, cada any, 32 accidents de caràcter militar entre els membres de les forces armades que hi ha destinats.

El Ministeri de Defensa publica anualment un document on fa públics els accidents i agressions que s'han produït a les Forces Armades i resumeix les dades de sinistralitat que, com a conseqüències d'accidents de caràcter militar, s'han produït durant l'any. Des del 2011 fins a l'any passat, a les comarques de Girona hi va haver 159 accidents d'aquesta tipologia, que se solen produir en les bases o bé quan fan pràctiques, entre altres.

Defensa defineix el que es considera un accident de caràcter militar com aquell que ocorre durant el servei, com a conseqüència d'aquest o quan es fan activitats previstes específicament en el Pla General d'Instrucció i Ensinistrament (PGIA), ordres d'operacions o similars.

D'accidents en aquest entorn de les forces armades n'hi ha de diversa tipologia. Segons els successos recollits pel Ministeri de Defensa, es poden agrupar entre aquells que es produeixen en vehicles terrestres, aeronaus, vaixells, utilitzant el paracaigudes o emprant armes i explosius. També hi ha el cas de sinistres militars mentre es fan pràctiques esportives o de manteniment i finalment també hi ha un capítol d'accidents que en un bloc anomenat «altres» inclou caigudes, lesions per objectes contundents, incendis, catàstrofes, atropellaments, entre altres.

Perill a les pràctiques esportives

Els accidents de caràcter militar majoritàriament se solen produir en la instrucció del dia a dia, en activitats esportives o bé fent el treball diari, manteniment i neteja. Si es miren les dades globals de tot Espanya del 2015, es pot veure que d'aquest tipus de succés n'hi va haver fins a 1.053. D'aquests, 452 van ser durant la instrucció diària, 237 fent pràctiques esportives i 134 durant el treball de manteniment. En maniobres es van produir 127 sinistres.

A les comarques gironines, els militars que hi ha destinats majoritàriament van patir accidents fent pràctiques esportives: de fet, van ser 12 els sinistres militars. I la resta, 13, es van registrar en la categoria d'altres accidents.

La tendència és força similar entre els anys 2011 i 2015. Per exemple, el 2014 es van produir 34 accidents, la majoria en pràctiques esportives (23). D'altra banda, un cas va ser en tasques de manteniment i la resta tots entren en la classificació d'altres accidents.

L'any amb més sinistralitat militar a la demarcació de Girona va ser el 2011. Segons recull l'estadística del Ministeri de Defensa, se'n van registrar fins a 57, una xifra molt elevada en comparació amb la resta de períodes. El motiu d'aquest alt nombre són els accidents de caire militar que es van produir entre els paracaigudistes, és a dir, entre membres de l'Exèrcit de l'aire. Es van registrar fins a 43 accidents d'aquesta tipologia.

La resta de sinistres (10) estan catalogats dins la categoria d'altres accidents i en pràctiques esportives se'n va registrar tres. A més, també hi va haver un incident per ús d'armes i explosius.

Madrid lidera la sinistralitat

Pel que fa al nombre total d'accidents que es produeixen durant el dia a dia de les Forces Armades, cal destacar que Girona es troba entre les deu províncies amb més sinistralitat militar, empatada l'any 2005 amb les províncies de Cadis i Osca.

Tot i això, dels 1.053 sinistres de tipus militar que van tenir lloc durant l'any passat, la majoria van ser a Madrid (220), seguit d'Almeria (101), Càceres (100) i Saragossa (97). Aquests són indrets d'Espanya on hi ha grans bases militars de les Forces Armades espanyoles.