Les dades parlen per si soles: sis detinguts en cinc operacions policials contra el terrorisme gihadista des de l'any 2012 a Girona. Es tracta d'un nombre elevat de persones que han acabat arrestades per actuacions relacionades amb el gihadisme. Això situa la província gironina com la cinquena de l'Estat espanyol pel que fa a nombre de detinguts i és la segona pel que fa a quantitat d'actuacions policials dutes a terme sobre el terreny per frenar aquest fenomen.

Segons la informació que aquesta setmana ha fet pública el Ministeri de l'Interior, la demarcació ha viscut fins a sis operacions que s'han desenvolupat a Figueres, Sant Feliu de Guíxols, Riudellots de la Selva i Girona. Les corresponents a Girona farien referència a les que van tenir lloc a Arbúcies aquest estiu.

Catalunya amb 62 detinguts, de fet és el lloc d'Espanya on s'han produït més detencions si se sumen les quatre províncies. Barcelona lidera les xifres amb 50 arrestats, a la demarcació de Girona, sis; a Lleida i Tarragona tres cadascuna. Són dades entre el 2012 i el 13 d'octubre d'enguany.

Radicalització a Girona

Les ciutats autònomes de Ceuta i Melilla, juntament amb Madrid, segueixen Catalunya com els punts d'Espanya on hi ha hagut més nombre de detinguts i operacions contra el terrorisme de l'Estat Islàmic en els últims cinc anys.

De fet a Catalunya, tal com va informar en el seu llibre, 'La España de Alá', el periodista Ignacio Cembrero, els policies tenen l'ull posat a Catalunya, ja que és on hi ha l'índex de radicalització més gran d'Espanya -9.836 persones, de les quals 1.416 a Girona-, tal com ja va avançar en seu dia Diari de Girona.

Cop al finançament d'EI

A la demarcació de Girona hi ha hagut detencions de gran importància, com van recordar durant la festivitat del Pilar des de la Guàrdia Civil i també per part de la subdelegació del Govern de l'Estat. Per primer cop, es va donar un cop al finançament de l'Estat Islàmic (EI) amb unes detencions precisament fetes a la demarcació, al poble d'Arbúcies.

La Guàrdia Civil va detenir dos germans marroquins i a casa seva els va confiscar més de 9.000 euros, diners que presumptament anaven a destinar al grup terrorista.

El jutge de l'Audiència Nacional va decretar presó incondicional per als dos germans marroquins, de 33 i 22 anys, detinguts. En concret, el jutge va enviar a presó comunicada i incondicional Abdelhak i Omar El Jelaly, el primer per un delicte de pertinença al Daesh i el segon per finançament del terrorisme.

La primera de les operacions que va tenir més volada a Girona va ser en un moment que la societat europea encara estava molt tocada per l'atemptat del 7 de gener de 2015 contra la seu de la revista satírica francesa Charlie Hebdo, a París, on van morir 12 persones. L'operació va tenir lloc a Sant Feliu de Guíxols el 25 de febrer i la Guàrdia Civil va detenir un jove de 22 anys que està acusat de pertànyer a una xarxa de reclutament i adoctrinament del grup terrorista DAESH. Segons va informar llavors el Ministeri, Hassan M. podia cometre accions terroristes com ara la immolació. El jutge també va decretar presó incondicional per al jove. En aquest cas va ser arrestat en una operació que també es va desenvolupar a Sant Vicenç dels Horts i Melilla.

Un altre cas destacat a la demarcació és el de la doble detenció d'una jove de Figueres. En aquest cas, el setembre de l'any passat l'Audiència Nacional va ordenar presó per a la jove figuerenca de 19 anys sospitosa de fer captacions per a l'EI. Se l'acusa d'haver establert una xarxa de suport a l'organització gihadista Estat Islàmic així com d'enviar combatents, facilitar contactes i rutes segures en zones de control del grup terrorista.

També d'assessorar membres actius sobre les mesures de seguretat que havien de prendre en el seu itinerari. En dóna el cas que la mateixa noia ja havia estat detinguda sis mesos abans, però en aquella ocasió l'Audiencia Nacional la va deixar en llibertat.

La Jonquera, un punt clau

Aquestes són algunes de les operacions més destacades dels últims anys a la demarcació. I és que Girona es troba en un punt estratègic per a molts delinqüents, i és la Jonquera un dels passos fronterers més importants d'Europa. La policia està amatent i una mostra que és clau aquesta frontera és el que va destacar la setmana fa pocs dies a aquest diari el comissari coordinador de Fronteres Terrestres de la Policia Nacional, Luis César Suanzes.

Va assegurar que durant aquest any «s'hi ha recopilat informació fonamental per lluitar contra els radicals i sobretot contra el terrorisme gihadista». No va detallar els casos però va recordar els agents que hi ha desplegats en aquest punt de la geografia gironina des de l'alerta terrorista global per terrorisme gihadista estan buscant perfils «de persones que puguin estar implicades en activitats de moviments radicals».

Les dades que ha fet públiques per primer cop sobre la lluita contra el terrorisme gihadista a través de dues infografies. Una d'elles reproduïdes en la notícia i l'altra sobre les actuacions i detencions d'aquest 2016 fins al 13 d'ocubre. Són unes dades recopilades, assegura el Ministeri d'Interior, de la Secretaria d'Estat de Seguretat.