Els hospitals catalans han atès un total de 220 persones per intoxicacions per bolets en els darrers cinc anys, de les quals 203 van ser hospitalitzades, segons ha indicat el Departament de Salut. Així mateix, en aquest període l'Agència de Salut Pública ha identificat 30 brots d'intoxicacions per bolets -almenys dos casos relacionats en temps i espai- amb un total de 92 persones afectades, 23 d'hospitalitzades i tres víctimes mortals. Segons Salut, la majoria d'intoxicacions es produeixen en l'àmbit familiar per confusió de bolets tòxics amb espècies comestibles.

Els símptomes d'intoxicació varien segons l'espècie que l'ha produït. Es poden presentar un o alguns d'aquests símptomes, com forts dolors d'estómac, suor freda, vòmits dolorosos i continuats, diarrees fètides i abundants, vertigen, prostració total, deliris i períodes alternatius de crisi i de calma. Els primers símptomes es poden presentar al cap de poca estona d'haver menjat els bolets o passades algunes hores.

El Departament de Salut indica que als primers símptomes d'intoxicació, per poc importants que semblin, s'ha d'anar immediatament a un centre sanitari. L'eficàcia del tractament depèn, en bona part, de la rapidesa amb què s'actuï.

La Societat Catalana de Micologia i l'Agència de Salut Pública de Catalunya recomanen collir només els bolets d'espècies comestibles conegudes, que presentin un bon estat de conservació i que se sàpiguen identificar del cert.