L'Ajuntament de Bellcaire d'Empordà (Baix Empordà) ha declarat persona 'non grata' el mossèn que va reconèixer haver abusat d'una veïna del poble. Els fets van tenir lloc ara fa 27 anys. La víctima, que aleshores era una nena, va patir els abusos durant unes colònies a Puigpardines (Garrotxa). Segons ha avançat RAC1, el consistori va declarar el capellà persona 'non grata' al ple municipal de finals de juliol. En paral·lel, el consistori va aprovar una moció on insta el govern espanyol a modificar la prescripció d'aquest tipus de delictes. L'escrit argumenta que es tracta d'il·lícits "molt greus", que poden provocar trastorns psicològics a les víctimes, i demana que els delictes no prescriguin fins al cap de 40 ó 50 anys, perquè "és comú" que es trigui temps a denunciar-los.

Durant l'exercici del sacerdoci també va treballar a la parròquia d'Agullana, sense que hi hagué cap fet denunciat

El cas d'abusos es va destapar el passat mes de maig. Aleshores, la víctima va denunciar als Mossos d'Esquadra que el capellà havia abusat d'ella quan tenia 10 anys, durant unes colònies a Puigpardines. Segons recollia la denúncia, que va avançar RAC1, els fets van passar el 1989.

Durant les vacances, la víctima -aleshores, era una nena- es va haver de quedar fent llit a la casa de colònies perquè es va posar malalta. Va ser llavors quan el mossèn va pujar a l'habitació, en va abusar i la va amenaçar.

27 anys després, la dona va tenir el coratge d'enfrontar-se al mossèn (que ara és octogenari). El va anar a veure i li va gravar una conversa on el capellà reconeixia els abusos, li demanava perdó i li deia que oblidés el cas. Tot i que el delicte ja havia prescrit, la dona -que ara viu a Bellcaire- va decidir denunciar els fets a la policia. El Bisbat, per la seva banda, va decidir apartar-lo cautelarment de tota activitat pastoral.

Ara, el capellà s'ha convertit en persona 'non grata' a Bellcaire d'Empordà. L'Ajuntament del municipi li va declarar al ple de finals de juliol, després que el mossèn reconegués haver comès els abusos ara fa 27 anys.

Treure la prescripció o allargar-la

En paral·lel, mitjançant una moció, el consistori també va instar el govern espanyol a modificar la prescripció d'aquest tipus de delictes. El text argumenta que són il·lícits molt greus, que afecten especialment les víctimes perquè tenen lloc quan encara són criatures, i que sovint deriven en trastorns psicològics.

Per això, el consistori baix empordanès considera que el període de prescripció que recull el Codi Penal és "insuficient" i reclama a l'Estat que el revisi. Demana que es tinguin en compte tots els arguments jurídics, psicològics i sociològics per determinar si els delictes d'abusos sexuals a menors han de prescriure o no.

En cas que es decideixi mantenir la prescripció, la moció suggereix a l'Estat ampliar-ne els terminis "fins a límits molt elevats", com ara a 40 o bé 50 anys. L'escrit assegura que "és comú que les víctimes no denunciïn aquestes situacions fins que tenen la maduresa o la força mental per fer-ho".