La policia estatal ha intervingut 6,5 tones d'haixix repartides en magatzems de municipis del Gironès, la Selva i Màlaga, a punt per distribuir-les a Europa. El comissari de la policia espanyola a les comarques gironines, Francisco Pamplona, ha explicat que es tracta d'un dels decomisos més importants fets a l'Estat. La investigació s'ha allargat durant mesos i va esclatar a finals d'agost però no ha transcendit fins ara perquè el jutjat d'instrucció de Girona que porta el cas havia decretat secret de sumari. D'entrada, els agents van trobar 3 tones de droga a Sarrià de Ter, Vilablareix i Vilobí d'Onyar (Selva). A les comarques gironines l'operatiu antidroga s'ha saldat amb tres traficants d'origen marroquí detinguts. Aquesta primera intervenció va portar els agents fins a la província de Màlaga, on van acabar comissant 3.500 quilos de droga més i van detenir un quart sospitós. Pamplona assegura que han assestat un "cop fort" al tràfic de droga.

La policia ha fet un dels decomisos més grans d'haixix i gairebé la meitat de la droga estava a les comarques gironines. Pamplona ha explicat, durant la festa patronal de la policia estatal, que l'operatiu ha durat diversos mesos i l'han dut a terme agents de la policia judicial de la comissaria de Girona en col·laboració amb el Servei de Vigilància Duanera.

La investigació ha permès intervenir 3 tones d'haixix amagada a naus industrials de Sarrià de Ter, Vilablareix i Vilobí d'Onyar. Els traficants feien servir les naus com a magatzems i hi tenien la droga a punt per distribuir-la a Europa. Els tres detinguts a la demarcació són d'origen marroquí i no tenen domicili conegut a les comarques gironines.

Els agents van estirar el fil del grup criminal i van arribar fins a la província de Màlaga. Allà, van localitzar 3,5 tones més d'haixix i van detenir un quart sospitós, també d'origen marroquí. Segons el comissari, això demostra que hi ha grups criminals organitzats que porten droga des del nord d'Àfrica, la fan creuar per la península i, després, intenten distribuir-la a altres països europeus. "Pensem que hem assestat un cop fort al tràfic d'haixix", ha afirmat Pamplona.

El grup criminal traslladaria la droga per carretera. De fet, els agents els hi han intervingut també dos vehicles i dos camions. El comissari ha donat a conèixer detalls de l'operatiu aquest dimarts tot i que va esclatar a finals d'agost perquè fins fa poc estava sota secret de sumari, ordenat per un jutjat d'instrucció de Girona. "És una quantitat de droga molt significativa, potser en un vaixell s'han pogut intervenir tantes tones però en terra és més difícil", ha afegit el comissari.

63 multireincidents expulsats

En un any, la policia espanyola ha expulsat del territori 63 delinqüents d'origen estranger que acumulaven diverses causes pendents amb la justícia. Segons ha detallat el cap de la policia estatal a Girona, el comissari Francisco Pamplona, els delinqüents expulsats acumulaven 370 causes judicials pendents.

L'expulsió de delinqüents multireincidents és una de les prioritats per a policies en coordinació amb jutges i fiscals. La tasca per arribar a expulsar un delinqüent habitual, però, no és senzilla perquè cal que cada jutjat arxivi cadascuna de les causes que té pendents el delinqüent perquè si hi ha algun assumpte obert no es pot executar l'extradició.

Una altra de les prioritats per al cos és, precisament, el control de fronteres per combatre la delinqüència itinerant i el jihadisme. La policia espanyola va impulsar el 'Pla operatiu contra la delinqüència itinerant', que busca atacar de forma global i coordinada els delictes comesos per grups organitzats que es desplacen d'un país a l'altre per dificultar que la policia els hi segueixi el rastre.

Segons ha fet balanç Pamplona, en un any i en col·laboració amb la policia francesa, han inspeccionat 11.000 vehicles i han identificat 24.000 persones en controls a carreteres i trens. "Més que els resultats quantitatius, el que és important és la sensació de control que donem als criminals itinerants", ha afegit el comissari.

En total, la policia estatal ha arrestat a les comarques gironines durant el darrer any 1.211 delinqüents i, tot i la plantilla curta d'administratius, han expedit 89.000 DNI, 37.000 passaports i 28.000 targetes d'estrangers.