Un veí de Llançà va descobrir diumenge un artefacte de la Guerra Civil en una platja de Llançà. L'home va alertar les autoritats locals sobre el fet i la Guàrdia Civil va activar els seus efectius i hi van desplaçar, entre altres, els membres dels GEAS (Grup Especial d'Activitats Aquàtiques). Quan s'hi van haver submergit, van descobrir que hi havia molts més explosius dels que es pensaven inicialment.

Els especialistes de l'Armada els han detonat després d'assegurar la zona i alertar els veïns que no s'acostessin al litoral.

En total al voltant d'un quart de dotze del migdia han desactivat dos projectils que es trobaven a mitja milla de la platja.

En les tasques hi han participat la Guàrdia Civil amb els especialistes dels GEAS (Grup Especial d'Activitats subaquàtiques) , l'Armada, la Policia Local i els Mossos d'Esquadra.

Els dos projectils, segons la Guàrdia Civil, es trobaven en mal estat de conservació i per això es va decidir quan se'n va saber l'existència de fer-ne la desactiviació.

Fan esclatar dos projectils de la Guerra Civil a Llançà

Fan esclatar dos projectils de la Guerra Civil a Llançà

L'alcalde de Llançà, Guillem Cusí, explicava ahir que no és estranya la troballa d'artefactes en aquesta platja de Llançà, l'anomenada platja de l'Alguer. El motiu, segons recorda, és que en aquest punt de la Costa Brava nord els republicans durant la Guerra Civil, quan ja fugien cap a França, varen llançar el seu armament a dins de l'aigua. Aquest fet ha provocat que en diverses ocasions, ressalta Cusí, s'hagin trobat artefactes d'aquella època, sobretot quan hi ha temporal marítim. I que en més d'una ocasió els especialistes de la Guàrdia Civil les han hagut d'extreure.

Aquesta platja és molt petita, només hi caben una quinzena de persones i es troba entre la platja gran i la de Gifreu, en sentit Colera. A tocar hi té el camí de ronda.

Alguna vegada les bombes que s'han trobat, recorda del batlle, no s'han hagut de fer explotar dins del mar sinó que se les han endut a una àrea de mines de Llançà.

Diverses troballes

L'any 2009 en aquesta mateixa àrea del litoral de Llançà els Tedax dels Mossos i els GEAS van fer explosionar fins a 25 explosius de la Guerra Civil. En aquest cas, com ha passat ara, un submarinista va trobar un obús submergit i després d'una inspecció se'n van trobar molts més, a més de diverses peces soltes.

I és que les aigües de l'Empordà són font de troballes armamentístiques. Fa poc menys d'una setmana, la Guàrdia Civil i l'Armada també van haver de pujar cap a la zona. En concret, es van desplaçar el dimarts fins al Port de la Selva, on van aconseguir detornar -després de tres intents- una mina d'uns 300 quilograms d'un model utilitzat durant la Segona Guerra Mundial que s'anomena Orinque. L'artefacte va ser localitzat per un ciutadà que feia immersió a la zona i es trobava a uns 300 metres de la costa, entre la cala Cativa i la Tamariua.