La policia estatal alerta que ciutadans d'origen subsaharià utilitzen de forma fraudulenta els reagrupaments familiars per portar segones esposes al país. El cap de la brigada d'estrangeria a les comarques gironines, Antonio Bragado, ha afirmat que és una pràctica molt difícil de perseguir perquè la documentació que presenten, concedida per les autoritats del seu país d'origen, no és falsa. "Se serveixen de que allà el control de la documentació no és tan estricte i les fan passar per filles seves o d'algun compatriota", ha explicat Bragado. Per aquest motiu, la policia intenta fer un seguiment més estricte de les dones reagrupades per destapar aquestes irregularitats. Bragado també ha explicat que el frau no és només per portar dones al país, sinó que sovint també intenten reagrupar suposats fills que, en realitat, no ho són.

La policia ha aconseguit destapar alguns d'aquests fraus però Bragado assegura que és molt complicat perquè la documentació aportada està legalment concedida per les autoritats dels països d'origen. "És molt difícil perquè els reagrupaments són autèntics i sovint els nostres indicis es basen en sospites fràgils, com ara que quan presenten la sol·licitud manifesten tenir un nombre determinat de fills i després augmenta o que quan anem al domicili no hi ha el nombre de persones que hi hauria d'haver", ha explicat.

La manera més fàcil de detectar els fraus, apunta Bragado, és contrastant les dades dels fills amb les dones. "En el cas dels homes, no podem dir que no siguin fills seus si se solapen els naixements perquè poden ser de diferents mares però en les dones sí", ha indicat.

La policia detalla que és una pràctica bastant estesa entre els ciutadans nacionalitzats espanyols d'origen subsaharià. El cap de la brigada d'estrangeria concreta que, a vegades, un pare no compleix amb els requisits econòmics per aconseguir portar els seus fills al país i utilitza -previ pagament- un compatriota per aconseguir el reagrupament. Però també han detectat casos en què intenten burlar la prohibició d'agrupar segones esposes fent-les passar per filles pròpies o d'algun familiar o conegut.

"Intentem fer un seguiment de les dones però ens és difícil, a vegades un cop reagrupades els hi perdem la pista i és perquè era una dona que venia com a segona esposa d'un home o l'han fet passar per filla d'algú perquè ve al país per casar-se", ha explicat Bragado. Una manera de detectar-ho, concreta el cap de la brigada d'estrangeria, és a través del registre dels fills o de les mateixes esposes.

Quan hi ha sospites, la policia obre una investigació per suposats delictes d'afavoriment a la immigració il·legal i falsificació de documents. "Fem diligències i alguns cops hem aconseguit anar a judici però és complicat perquè en realitat les partides de naixement i els passaports expedits són originals", ha conclòs Bragado.