Agricultura

Unió de Pagesos insisteix a reclamar actuacions urgents contra els senglars

Després d'haver arrasat totalment noves parcel·les de gira-sol

23.08.2016 | 15:51

Unió de Pagesos denuncia que, en la recta final del cicle del conreu del gira-sol, l´acció dels senglars ha provocat greus danys en noves parcel·les, que han aparegut totalment arrasades a la zona de Canet d´Adri, al paratge de Can Cavaller, amb el 100% de collita perduda. El sindicat recorda que aquest fet es produeix any rere any, i que així ho denuncia, amb increments continuats dels danys econòmics a les explotacions agràries, i en moltes comarques de Catalunya. Aquest és només un exemple concret més de les conseqüències de la superpoblació incontrolada de senglars.

Per això, Unió de Pagesos torna a insistir en que calen mesures urgents, contundents i continuades contra aquesta plaga, fins que s´aconsegueixi reduir la població a límits assumibles per l´agricultura, de manera que no hi provoquin danys i que ocupin el seu hàbitat natural, que és el bosc. Alhora, també cal evitar l´increment continuat en el nombre d´accidents a les carreteres provocats per aquests animals. Segons el Servei Català de Trànsit, els accidents provocats per fauna salvatge, la majoria per senglars, a les carreteres de Girona van ser 594 el 2015 mentre el 2010 van ser 272.

Però l´acció dels senglars va més enllà, ja que al ser una espècie omnívora, i amb una superpoblació evident els darrers anys, també provoquen una afectació important a moltes altres espècies, a l´alimentar-se de petits vertebrats com amfibis, ratolins, talps, conills petits, o invertebrats com cucs, insectes i cargols, així com tot tipus d´ous d´ocells que fan el niu a terra, fet que pot atemptar contra la biodiversitat de moltes zones.

Tot i que les parcel·les afectades s´han fet peritar per tal de poder reclamar els danys, Unió de Pagesos considera que és necessària l´acció coordinada de tots els agents per capgirar aquesta situació d´arrel. Cal la participació activa dels caçadors, que és del tot necessària però insuficient, com moltes vegades ha manifestat el propi col·lectiu. Cal l´aplicació de mesures extraordinàries per part de l´administració, a partir i sobretot a les zones declarades d´emergència cinegètica, amb l´aplicació de protocols clars que facin efectives i eficients aquestes mesures, i també la implicació de la pagesia, perquè denunciï els danys i ajudi a portar a terme les mesures necessàries en la lluita contra aquesta plaga..

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema