Segons informa El Periódico A Catalunya no hi ha una polèmica com la qual està sacsejant França, però també hi ha llocs en els quals es veta el 'burkini', encara que en aquest cas no és per raons ideològiques, religioses o de discriminació.

És més senzill, es prohibeix el seu ús en una part de les instal·lacions per motius de seguretat. Aquest diari ha localitzat almenys tres parcs aquàtics de Girona en els quals aquesta peça de bany està vetada en zones puntuals del recinte, com els tobogans i atraccions en els quals els usuaris es llisquen a gran velocitat.

Fonts d'Aqua Brava de Roses han explicat que fa diversos anys que prohibeixen aquesta peça en les atraccions. En el reglament intern del seu web s'esmenta explícitament el nom de la peça integral de bany i en les seves instal·lacions hi ha col·locat un cartell amb dues fotos de dones amb burkini i una eloqüent creu de color vermell ratllant les imatges. Un cartell que, per cert, els va facilitar un parc aquàtic del Marroc en el qual es es prohibeix totalment la peça.

"Les usuàries poden entrar al parc amb 'burkini' i banyar-se en piscines que no suposen per a elles cap perill, com la d'ones o la zona infantil. El problema està en les atraccions i tobogans, perquè en ells és molt fàcil que aquest abillament pugui enganxar-se en alguna part. Cal recordar que també porten mocadors i altres peces al voltant de el coll, destaquen des de l'empresa.

Peces folgades

Els responsables d'Aqua Brava assenyalen, a més, que solen ser peces folgades que no van ajustades al cos, ja que el que pretenen és ocultar les formes anatòmiques. Per la seva proximitat amb França, aquest parc és possiblement el que rep més visitants amb aquest abillament en tota Catalunya. Cada temporada solen tenir un centenar d'usuàries amb aquest vestit de bany.

El catedràtic Xavier Arbós adverteix que qualsevol prohibició no justificada vulneraria el dret de llibertat religiosa emparat per la Constitució.

Altres parcs aquàtics que també veten el vestit de bany integral en les atraccions són l'Aquadiver de Platja d'Aro i el Water World de Lloret de Mar, que estan regentats pels mateixos propietaris. En tots dos casos apliquen el mateix criteri que l'Aqua Brava de Roses, solament que el terme 'burkini' no apareix explícitament en el seu reglament.

Els vigilants no els permeten accedir als tobogans i a altres atraccions que poden ser perilloses, però es fa el mateix si el que pretén llançar-se és un home que porta una samarreta folgada, asseguren des de l'adreça.

El precedent de Lleida

El catedràtic de Dret Constitucional de la Universitat de Barcelona, Xavier Arbós, creu que si els parcs aquàtics poden acreditar que, efectivament, és un perill per a les usuàries l'ús del 'burkini', no hi ha gens que dir sobre aquest tema.

Un argument d'aquest pes és l'únic que pot justificar en la legislació espanyola que es vés-te aquesta o altres manifestacions del sentiment religiód. Qualsevol altra prohibició, a les platges o en les piscines, vulneraria el dret a la llibertat religiosa recollit per la Constitució.

La jurisprudència és clara. Una sentència del Tribunal Suprem (TS) va deixar sense efecte en el 2013 l'ordenança municipal de Lleida que prohibia l'accés amb vel integral als espais destinats a l'ús o servei públic. Els magistrats van deixar clar llavors que els ajuntaments manquen de competències per regular la llibertat religiosa.

El consistori presidit llavors pel socialista Àngel Ros també va argumentar que el burka pertorbava la tranquil·litat i la convivència en el municipi, però els jutges deixen clar que "la realitat d'aquesta pertorbació manca d'una demostració convincent".

Els jutges posen en evidència, segons Arbós que cal demostrar la raó per la qual es limita la llibertat religiosa i que aquesta ha de ser de pes. I no veu que ningú pugui demostrar que el 'burkini', ja sigui en platges o en piscines, representi cap perjudici.

Ni si més no es pot al·legar la qüestió de seguretat ciutadana perquè en el 'burkini' la cara està destapada, recorda Arbós, que diu amb sorna. Si admet el bany amb un neoprè no veig com es pot prohibir el 'burkini'".