La policia espanyola ha detectat, a les comarques gironines, un increment del nombre de pisos clandestins on exerceixen la prostitució dones d'origen asiàtic. El cap de la brigada d'estrangeria a les comarques gironines, Antonio Bragado, ha detallat que fan seguiment de prop d'aquests locals per descartar que hi hagi dones forçades a prostituir-se sota coacció o que hagin vingut enganyades al país. "La immensa majoria saben a què vénen però ens és molt difícil descobrir si treballen forçades, sobretot quan parlem de pisos", ha explicat Bragado. El motiu és que la policia pot fer inspeccions als prostíbuls o identificar i parlar amb les dones que es prostitueixen a la carretera però als pisos no. "Necessitem ordre judicial per entrar-hi i, sense una denúncia, és molt difícil que ens la donin", ha exposat.

El cap de la brigada d'estrangeria de la policia estatal ha detallat que, fins ara, a la majoria de pisos privats on s'exerceix la prostitució que tenien detectats a les comarques gironines les dones estrangeres provenien d'Europa de l'Est o d'Àfrica. En els últims mesos, però, han detectat un increment dels pisos amb dones d'origen asiàtic. La policia estatal està fent seguiment d'aquests locals amb l'objectiu de descobrir qui són els responsables del negoci i descartar que hi hagi dones forçades a prostituir-se contra la seva voluntat o que hagin arribat enganyades al país.

"Hem detectat més pisos d'asiàtiques i estem mirant si hi ha alguna denúncia interposada, fent seguiment de la gent per veure si podem estirar el fil fins a alguna organització o identificar algun membre", ha explicat el màxim responsable d'estrangeria a les comarques gironines, Antonio Bragado. Tot i això, ressalta que són uns investigacions "molt complexes" perquè és pràcticament impossible saber què passa "portes endins" d'un pis.

"Per entrar a un pis es necessita una autorització judicial i no ens la donaran perquè s'hi exerceixi la prostitució perquè això no és cap delicte", ha explicat Bragado que afegeix que "seria més senzill si hi hagués una denúncia". Segons ha relatat Bragado, sense una ordre judicial l'únic que poden fer és picar a la porta del pis i demanar a qui obri que s'identifiqui. "Normalment el que ens trobem és que obren una dona o dos, diuen que és casa seva, s'identifiquen i ja està, no sabem què hi ha a dins", ha explicat el cap de la Brigada d'Estrangeria.

Bragado exposa que en la majoria dels casos actuen quan s'obren diligències arran d'una denúncia. A més, destaca que generalment els delictes que detecten són per immigració clandestina (per facilitar l'entrada irregular al país) però no relatius a la prostitució. "La immensa majoria saben a què vénen", ha explicat Antonio Bragado que ressalta que hi ha molts pocs casos de dones obligades a exercir la prostitució o que hagin arribat a la demarcació pensant que treballarien en alguna altra activitat.

Protocol unificat

Bragado ha explicat que la policia estatal, els altres cossos policials i les ONG dedicades a donar suport a les dones rescatades estan treballant en un protocol que coordina la fiscalia de Girona. L'objectiu, ha explicat Bragado, és que a través de la fiscalia especialitzada es concentri tota la informació d'investigacions obertes o denúncies. "Així es podran creuar dades i ens ajudarà a orientar millor les investigacions", ha conclòs.