Els Bombers de la Generalitat han donat per estabilitzat cap a dos quarts de set de la tarda l'incendi que crema des d'aquest divendres a primera hora de la tarda a la zona de Rocamaura de l'Estartit, al terme municipal de Torroella de Montgrí (Baix Empordà). Les 475 persones que havien estat desallotjades preventivament del Càmping l'Estartit i la urbanització Can Català han pogut tornar a casa seva aquest vespre. En les tasques d'extinció encara hi treballen una dotzena de dotacions terrestres i els mitjans aeris ja s'han retirat de la zona. Els Bombers tenen encerclat el perímetre del foc, que ha afectat entre 5 i 10 hectàrees, i se centren a sufocar els punts que encara cremen en el penya-segat, que és una zona de difícil accés. El director dels serveis territorials d'Interior, Albert Ballesta, ha explicat que el foc ha començat al marge d'un camí, prop de l'antena que hi ha dalt de la muntanya de Rocamaura, i que s'investiguen les causes de l'incendi. Ballesta ha detallat que podria haver començat per un llamp que havia quedat somort o per una "irresponsabilitat" humana.

Incendi forestal a l'Estarit

Incendi forestal a l'Estarit

L'incendi ha començat pels volts de les quatre de la tarda a la zona de l'antena de telecomunicacions que hi ha damunt la muntanya de Rocamaura. La forta tramuntana que bufa a la zona l'ha empès cap al penya-segat, en comptes d'endinsar-lo al massís del Montgrí, però de retruc, això ha provocat que les flames anessin creant focus secundaris a mesura anaven caient muntanya avall.

En les tasques d'extinció hi han treballat més d'una vintena de mitjans dels Bombers. En el punt màxim de desplegament, disset de terrestres, tres helicòpters bombarders i dos avions de vigilància i atac (AVA). També s'ha comptat amb el suport de Protecció Civil, ADF, Policia Local i Mossos d'Esquadra.

Com que l'Estartit es troba als peus de Rocamaura, multitud de turistes s'han agrupat en aquesta zona. Finalment no ha calgut desallotjar ningú, però sí que als 400 estiuejants que s'estaven en dos càmpings se'ls ha concentrat a les parts baixes dels recintes "per precaució", ha dit l'alcalde de Torroella, Josep Maria Rufí.

També s'ha fet el mateix amb els propietaris de les cases disseminades que hi ha en el primer tram de muntanya, que en alguns casos han vist les flames a tocar. L'Ajuntament de Torroella havia habilitat la sala polivalent de l'Estartit per si el foc anava a més, però al final no ha calgut utilitzar-la.

Estabilitzat a mitja tarda

La tramuntana, que en aquest cas ha ajudat, i el desplegament d'efectius a la zona han permès estabilitzar el foc cap a dos quarts de set de la tarda. Tot i que el vent no s'ha endut les flames cap al massís, a la part del penya-segat, sí que impedia que l'aigua que llançaven els efectius aeris toqués de ple les flames (perquè se l'enduia).

"A la part de dalt de la muntana ja tenim l'incendi envoltat per una línia de mànegues, i ara el rematem; però a la part del penya-segat ens costarà molt més, perquè no hi podem accedir", ha explicat el cap de la Regió d'Emergències de Girona, Enric Cano. Aquest vespre, els Bombers han fet algunes cremes controlades perquè facin de tallafocs a la muntanya i, en cas que caiguin flames des del penya-segat, també ho facin sobre un llit cremat.

A més, com que demà es preveu que el vent torni a canviar i bufi marinada, els Bombers també volen prevenir que alguna soca que hagi quedat a mig cremar revifi i pugui empènyer el foc cap a l'interior del massís. Aquesta nit, es mantindran quatre dotacions terrestres (dues a dalt i dues a baix) remullant la zona afectada, i demà al matí es tornaran a incorporar mitjans aeris. S'aniran fent passades pel penya-segat, perquè com que és molt escarpat i no s'hi pot accedir a peu, poder apagar així les feixes que hi hagi enceses.

A tocar d'un camí

El foc ha cremat entre 5 i 10 hectàrees. Les flames han començat al costat d'un camí situat a prop de l'antena de telecomunicacions. De fet, Enric Cano ha precisat que des de la càmera de vigilància que tenen instal·lada en aquest punt, han vist com les flames prenien el sotabosc. "Primer tenien l'amplada d'una taula, però el vent les ha estès ràpidament", ha precisat el cap de la Regió d'Emergències.

Pel que fa a les causes, el delegat d'Interior, Albert Ballesta, ha precisat que encara s'estan investigant. Prenen força dues hipòtesis. Una, que es tracti d'un llamp somort (perquè a la nit aquí hi ha plogut i fet tempesta). I l'altra que es degui a una negligència fruit de l'acció humana. "Un cop més, no descartem que es tracti d'una irresponsabilitat; els agents rurals ara treballen per saber-ne la causa exacta", ha precisat Ballesta.

Pla Alfa 3

L'alcalde de Torroella de Montgrí ha dit que, sortosament, tot ha quedat en un "ensurt". Precisament, avui s'ha barrat del tot el pas al massís, arran de l'activació del nivell 3 del Pla Alfa. Durant els pròxims dies, ni vehicles ni tampoc excursionistes a peu hi podran accedir.

Rufí, però, no ha amagat que els preocupen els pròxims dies. L'alcalde ha recordat que diumenge passat ja hi va haver un petit incendi a la zona de les Dunes, que sumat al d'avui, comportarà que "aquest agost se'ns farà llarg". "Estem en alerta pels dies que vénen", ha conclòs.

El telèfon d'emergències de Catalunya ha atès 247 trucades de veïns alertant del foc. Preventivament s'havia habilitat la Sala Polivalent de l'Ajuntament i la Creu Roja tenia disponibles 400 matalassos per poder atendre els desallotjats que, finalment, han pogut tornar a casa seva.