Arbúcies

Presó sense fiança pels germans d'Arbúcies acusats de col·laborar amb DAESH

El jutge de l'Audiència Nacional atribueix a un el delicte de pertinença a DAESH i a l'altre el de finançament de terrorisme

29.07.2016 | 07:32
Els detinguts un cob acabat el registre.

El jutge de l´Audiència Nacional Alejandro Abascal ha dictat aquest dijous presó comunicada i incondicional per als dos germans de 33 i 22 anys, Abdelhak i Omar El J., detinguts a Arbúcies (Selva) la matinada de dimecres. El magistrat atribueix a un dels suposats jihadistes el delicte de pertinença a DAESH i a l´altre el de finançament de terrorisme, previst a l´article 576 del Codi Penal. Els dos detinguts han negats tots els fets davant el jutge i han estat traslladats a la presó de Soto del Real.

Segons fonts jurídiques, la investigació als dos germans mostra com en una família marroquina, que va arribar a l'Estat ara fa 13 anys, alguns dels seus fills van anar radicalitzant-se fins a integrar-se a l'autoanomenat Estat Islàmic.

El jutge considera que el primer a radicalitzar-se va ser Bachir, el germà mort en combat a Síria, quan el 2015 va decidir abandonar tots els seus béns materials, va deixar la carnisseria que regentava a la demarcació de Girona, es va acomiadar dels seus dos germans i va viatjar amb la dona i els dos fills a la zona de conflicte.

La mateixa investigació judicial afegeix que Abdelhak, el germà de 33 anys que ha declarat aquest dijous a l´Audiència Nacional, va decidir seguir les passes de Bachir, sense ocultar la seva "absoluta radicalització" a les xarxes socials. La investigació també considera que va participar en enviaments de diners a Síria i que els ingressos els executiva el seu germà petit, Omar. Tots dos feien servir l´aparell de canalització de fons ideats pels membres combatents d´Estat Islàmic, segons les mateixes fonts. Aquest sistema es basa en enviar quantitats econòmiques a persones radicades a Turquia que s'encarreguen de reenviar-les als destinataris finals que es troben a Síria.

Preguntats pel jutge, els dos detinguts han negat els fets i, fins i tot, Omar ha assegurat que desconeixia la pertinença a Daesh del germà mort en combat, Bachir. Els dos detinguts han ingressat a la presó de Soto del Real.

La Guàrdia Civil va detenir els dos germans la matinada de dimecres en el marc d´una operació dirigida pel jutjat Central d´Instrucció número 1 de l´Audiència Nacional. A banda de les detencions, els agents van registrar els seus domicilis durant més de vuit hores i van endur-se nombrós material informàtic, diners en efectiu i telèfons mòbils.

Els dos homes vivien a la localitat gironina d´Arbúcies des de feia més de 10 anys on estaven plenament integrats, segons va informar l´alcalde, Pere Garriga. El més gran està casat amb una veïna del municipi de tota la vida, que treballa en tasques de neteja a l´ajuntament, té dues filles de tres i vuit anys i està empleat en una empresa local de fabricació d´autobusos. A banda dels dos detinguts, hi havia un tercer germà que va morir a Síria combatent per a l´Estat Islàmic.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema