Agents de la Guàrdia Civil han detingut aquest dimecres a Arbúcies dos homes, germans de 33 i 22 anys, de nacionalitat marroquina i residents a les comarques gironines, acusats de col·laborar en el finançament de l’organització terrorista Daesh, autoanomenada ‘Estat Islàmic’.

Els agents han fet aquestes detencions sota la direcció del Jutjat Central d’Instrucció núm. 1 i de la Fiscalia de l’Audiència Nacional. Segons ha informat el Ministeri de l’Interior, els dos detinguts, juntament amb un altre germà que hauria mort a Síria, feien arribar diners als administradors econòmics de Daesh utilitzant la intermediació d’identitats falses de l’entramat internacional de captació econòmica d’aquesta organització. Els presumptes delictes dels quals s'acusa els dos detinguts són finançament de terrorisme, col·laboració amb grup terrorista i autoadoctrinament.

L’activitat dels dos detinguts captant fons per a Daesh no es va aturar, segons la nota que ha fet públic el ministeri, tot i la mort d’un dels germans a Síria, que es va traslladar fins a la zona de conflicte juntament amb la seva dona i dos fills. Els investigadors han constatat que aquesta activitat tenia un caràcter permanent.

Segons Interior en aquesta investigació ha estat “fonamental” l’aplicació de la Llei de prevenció per al blanqueig de capitals i del finançament del terrorisme. Ha estat d’aquesta manera que s’han pogut detectar les transferències internacionals que utilitzava aquesta cèl·lula de finançament.

L’operació ha comptat amb la col·laboració del Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI) i és la primera que es fa a l’Estat espanyol sobre el finançament de l’organització terrorista Daesh.

Després de les detencions la Guàrdia Civil està fent escorcolls als domicilis dels detinguts per a obtenir nous elements útils per a la investigació

Són coneguts i integrats

Els dos germans detinguts aquest matí a Arbúcies portaven una vida absolutament normal a la població selvatana. Ho expliquen alguns veïns -que han difós una imatge seva via WhatsApp- i també des de l'Ajuntament.

L'alcalde d'Arbúcies, Pere Garriga, ha assegurat a "El matí de Catalunya Ràdio", que els dos germans "són coneguts al municipi", que "estaven integrats", i que un d'ells està casat amb una veïna d'Arbúcies i té dues filles. "Els dos germans estaven integrats. Sovint se'ls veia per Arbúcies passejant amb les seves famílies", ha explicat.

Un d'ells treballava en una indústria carrossera del municipi i l'altre fent feines forestals. Un d'ells està vinculat a l'associació que gestiona la mesquita i feia de monitor de kick boxing a Breda, i en alguna ocasió en tallers fets a Arbúcies.

El primer tinent d'alcalde, Jaume Salmerón, ha indicat que "Arbúcies té una comunitat islàmica d'unes 800 o 900 persones. No s'ha de criminalitzar aquest col·lectiu per l'actitud de tans sols dues persones".