La defensa de l'acusat de matar una anciana a Cabanes ha sol·licitat a l'Audiència de Girona que pugui sortir en llibertat. Els fets van produir-se al febrer de 2014 i els mossos van detenir Antonio García Carbonell el gener de 2015. Des de llavors, està en presó preventiva.

El seu lletrat, Joaquim Bech de Careda, ha aportat un informe mèdic durant la vista d'apel·lació per acreditar el seu mal estat de salut. Entre d'altres, ha patit dos ictus cerebrals, té un deteriorament global de les funcions cerebrals, ha de dur bolquers i anar amb caminador.

En canvi, el fiscal aposta per mantenir-lo entre reixes a l'espera de judici (que encara no està fixat) perquè acumula un historial delictiu "brutal". El fiscal creu que hi ha risc que torni a actuar malgrat estigui a punt de fer 80 anys i hagi patit un deteriorament físic. García Carbonell va ser el primer pres comú que es va beneficiar de l'anul·lació de la doctrina Parot. Condemnat a 270 anys de presó per una dotzena de violacions i d'altres delictes, l'octubre de 2013 va sortir en llibertat.

Antonio García Carbonell està entre reixes des del gener de 2015, quan el van detenir per la seva implicació en la mort d'una dona de 75 anys a Cabanes durant un assalt violent. L'acusat és un vell conegut de la policia ja que ha estat detingut en nombroses ocasions i, de fet, va aconseguir sortir en llibertat l'octubre del 2013 després que s'anul·lés la doctrina Parot. S'enfrontava a més de 270 anys de presó per una dotzena de violacions i d'altres delictes.

Aquest dimecres, el seu advocat ha sol·licitat a l'Audiència de Girona que el deixi en llibertat provisional fins que no es celebri el judici (que encara no té data). Entre les raones esgrimides pel lletrat, destaca el seu mal estat de salut. Segons Bech de Careda, un informe mèdic del centre penitenciari del Puig de les Basses recull que ha patit dos ictus cerebrals que li han paralitzat la part esquerra, que té les funcions mentals superiors afectades (li provoca pèrdua de memòria i problemes per parlar), que té hipertensió, lumbàlgia i que, per moure's, s'ha d'ajudar d'un caminador. De fet, el pres no està en un mòdul ordinari sinó que el tenen al mòdul d'infermeria per poder-lo tenir controlat.

La defensa proposa l'arrest domiciliari

Segons l'advocat, una persona que té aquesta situació "de dependència" no hauria d'estar-se a la presó. Bech de Careda, a més, defensa que no hi ha risc de fugida ni de reiteració delictiva. Per això, ha proposat mesures alternatives com l'arrest domiciliari o que es personi periòdicament als jutjats a signar. "Té un domicili conegut, no pot moure's per si sol i, per tant, la perillositat és inexistent", ha defensat el lletrat, que augura que el seu estat de salut és tan delicat que podria no arribar viu al dia del judici.

A més, ha aportat la declaració d'un nou testimoni. Es tracta d'un company de cel·la que assegura que García Carbonell li a reconèixer que era al lloc dels fets aquell dia però que no va baixar del cotxe, ja que només va fer tasques de vigilància mentre que l'altre jove que l'acompanyava -també en presó preventiva per assassinat- va matar l'anciana. Aquest testimoni, segons el lletrat, és molt important perquè canvia "de dalt a baix" la imputació delictiva del seu representat que, al seu entendre, ja no s'hauria d'afrontar a un delicte d'assassinat sinó a un delicte de robatori amb força en grau de temptativa.

Les acusacions el volen a la presó

Els arguments de l'advocat, però, no han convençut el fiscal del cas. Enrique Barata ha defensat davant del tribunal que el processat ha de seguir a la presó fins que se celebri el jurat. El fiscal ha argumentat que té un historial delictiu "brutal" i que, per a ell, "delinquir és el seu modus vivendi". "El pronòstic de reiteració és enorme", ha remarcat el fiscal, que recorda que aquest delicte es va cometre pocs mesos després que sortís de la presó, l'octubre del 2013.

A més, creu que el pres té "limitacions físiques" però que té no té "cap incapacitat mental". També argumenta que hi ha "indicis suficients" per considerar que García Carbonell "coautor" de la mort de la dona.

Per la seva banda, l'advocat de l'acusació particular, Francesc Massa, també ha defensat que s'ha de quedar a la presó. "No està a l'última etapa de la seva vida, en llibertat podria fer vida normal i tornar a reincidir", ha manifestat.