L'AP-7 i l'N-II han quedat reobertes a la Jonquera a tres quarts de sis de la tarda després d'estar tallades durant més de tres hores a causa d'un incendi a la Catalunya Nord, segons ha informat el Servei català de Trànsit. L'autopista continua tallada a Vilamalla, on els camions són desviats per la sortida 4 de l'autopista cap al pàrquing de la població mentre que els turismes es devien cap a l'N-II. Segons el Servei català de Trànsit, l'autopista registra quatre quilòmetres de cues a la Jonquera i cinc més a Vilamalla en sentit nord.

L'incendi està situat a la zona de Morellàs i les Illes (Vallespir) i, segons la Prefectura regional dels Pirineus Orientals, afecta unes 25 hectàrees, de les quals 15 han cremat completament. Segons la Prefectura dels Pirineus Orientals, hi treballen 130 bombers i 3 equips aris. Els Bombers de la Generalitat han desplaçat sis dotacions terrestres fins al punt de la frontera en cas que el foc travessi cap a l'Alt Empordà. Segons han indicat fonts d'Interior, a la zona de l'incendi hi bufa vent de sud cap a nord.

A quarts de tres de la tarda s'han començat a conformar retencions a l'AP-7 en sentit nord en el tram comprès entre les sortides 3 (Figueres Nord) i 2 (La Jonquera), com a conseqüència del tall en la circulació cap a França arran de l'incendi forestal declarat a la Catalunya Nord, a la zona de Morellàs i les Illes (Vallespir). Tal com ha informat la Prefectura dels Pirineus Orientals, 130 bombers i 3 equips aeris han treballat en l'extinció del foc. Així mateix, els Bombers de la Generalitat han desplaçat sis dotacions terrestres fins al punt de la frontera per si les flames travessaven cap a l'Alt Empordà. El vent, però, bufa de sud cap a nord, segons han indicat fonts d'Interior.

Quilòmetres abans del punt d'embús, diversos panells informatius avisaven que l'A-9 francesa estava tallada i que, a l'altura de la Jonquera, el trànsit es desviava cap a altres vies. No obstant això, alguns camioners atrapats a la carretera s'han queixat de la falta d'informació.

"Si ho arribo a saber abans de sortir de Girona, no agafo el camió i aprofito per descansar", ha dit un d'ells, que preferia no identificar-se. En Paul, de Bèlgica, s'ha aturat a l'àrea de servei de l'Empordà per assabentar-se del que passava i decidir aleshores què fer. Tot i així, no ha evitat trobar-se amb les cues. "He vist els cartells informatius i he pensat que els talls durarien molt oc. He parat a l'àrea de servei per informar-me però ningú en sabia res i fins i tot he vist passar dos cotxes de policia, que no han avisat", ha relatat.

La majoria de conductors, però, han entomat amb resignació les cues, malgrat la calorada i la llarga espera, de més de tres hores. En alguns moments, la circulació ha quedat completament aturada, i alguns viatgers no han dubtat a baixar dels vehicles per estirar les cames, fumar o inclús llegir des del voral.

En Josep, un camioner que circulava des de Girona cap a França, i en Patrice, un altre transportista que anava de Figueres cap a Lió, han aprofitat les retencions quilomètriques per fer aturada en el camí i esperar, des de l'àrea de servei de l'autopista, que el caos circulatori s'esvaís. S'han agafat la situació amb humor. "A no ser que vingui un helicòpter per recollir-me no puc fer res més que estar aquí i prendre-m'ho amb paciència", ha apuntat en Patrice.

Una dotació dels Mossos d'Esquadra desviava els cotxes i camions cap a l'N-260 just a la sortida 2 de l'autopista, on s'han sentit sonar molts clàxons com a protesta perquè es fessin pagar els tiquets. El moment de major afluència de circulació en aquesta via s'ha produït a l'entorn del peatge, just quan han reobert el trànsit a l'autopista.

Congestió i caos viari també a l'N-II

Congestió i caos viari també a l'N-II

La situació que s'ha viscut a l'autopista també s'ha reproduït a l'N-II. Congestió i llargues cues han estat la tònica d'aquest dilluns a la tarda, amb cotxes aturats ja a l'alçada d'Agullana. Tot i que la nacional no s'ha tallat, el trànsit que sortia de l'autopista i que s'hi ha derivat s'ha traduït, ràpidament, en col·lapse viari també en aquesta via.

Els Mossos d'Esquadra s'han situat a les rotondes d'entrada de la Jonquera i no deixaven passar cap camió més enllà. Només cotxes. Als tràilers, els obligaven a desviar-se als aparcaments habilitats que hi ha al municipi, que de seguida s'han omplert. Molts dels conductors no sabien què passava, i eren els mateixos agents qui els informaven que un incendi a l'altra banda dels Pirineus ha obligat a tallar l'autopista.

A quarts de sis de la tarda (les previsions dels francesos s'han complert) s'ha pogut reobrir l'AP-9, i de retruc l'AP-7, un cop els bombers han aconseguit controlar l'incendi. La situació s'ha començat a normalitzar amb rapidesa i, en poc més d'una hora, les cues s'han esvaït.

Això sí, aquest dilluns hi haurà molts camioners que faran nit a la Jonquera. Com que el tall de trànsit els ha obligat a aturar-se, això els ha trencat la jornada i impedeix que ara puguin continuar fent ruta (perquè sinó no respectaran els descansos reglamentaris, que queden enregistrats al tacògraf).

Un exemple de la situació són tres camioners que havien d'arribar a prop de Marsella per descarregar-hi estella que es convertirà en biomassa. Inicialment, preveien dormir allà i demà a primera hora descarregar el tràiler. Ara, dormiran a la Jonquera i es tornaran a posar en ruta cap a les tres del matí per ser a destí a primera hora de dimarts.