La Guàrdia Civil ha detingut el secretari i l’interventor de l’Ajuntament de Lloret de Mar en l’operació ‘Tro’, iniciada aquest dimecres a primera hora que investiga les presumptes adjudicacions fraudulentes de contractes dels serveis de neteja a raó de 8 milions d’euros anuals durant deu anys a l’empresa GBI Serveis i per l’adjudicació per la construcció del centre de tractament de residus, que es va posar en marxa amb un any de retard el 2014 i va tenir un cost de 44 milions d’euros. A l’Ajuntament, els agents només han escorcollat les dependències municipals del secretari i l’interventor. A banda, s’han ordenat quatre registres d’empreses habitatges particulars, entre els quals el domicili del propietari de GBI, Gustavo Buesa, i l’embargament de comptes i béns immobles. Un dels detinguts passarà a disposició judicial aquest dijous. L'operació continua oberta i no es descarten més actuacions.

En concret, l’operació, ordenada per la Fiscalia contra la Corrupció i la Criminalitat Organitzada i coordinada pel Jutjat número 2 de Blanes, investiga els presumptes delictes de prevaricació, suborn, malversació de fons públics, frau, negociacions i activitats prohibides als funcionaris públics, a banda dels abusos en l’exercici de les seves influències, i tràfic d’influències, segons ha informat la Fiscalia Anticorrupció, que va rebre una denúncia a principis de març i va obrir una investigació, d'acord amb el TSJC. El cas, de moment, es troba sota secret de sumari.

Per la seva banda, fonts de la Guàrdia Civil han explicat que la investigació es va iniciar després de tenir coneixement d’unes presumptes irregularitats a nivell de tota la demarcació i fins i tot arreu de Catalunya en adjudicacions de concessió de serveis relatius a la recollida de brossa, neteja de platges i carrers i que se sospita que podrien haver comportat “quantioses donacions a favor de determinades fundacions”. De fet, afegeixen, l’objectiu és aclarir si hi havia una trama d’adjudicacions milionàries aparentment preparades ‘ad hoc’ perquè GBI Serveis en pogués sortir directament beneficiada.

Els serveis de l’empresa inclouen la recollida d’escombraries, abocadors i la gestió de les deixalles, a més del manteniment de parcs i neteja de platges. El contracte es va adjudicar el 2011, tot coincidint amb l’últim any de mandat de l’exalcalde Xavier Crespo. Aleshores, ja va ser polèmic pel seu alt cost. Entre les adjudicacions, destaca un contracte de serveis per valor de 80 milions d’euros (8 milions anuals durant deu anys). Segons les investigacions, a més, l’empresa s’hauria apropiat de materials propietat del consistori, dels quals una part haurien estat transferits a terceres persones o utilitzats per a altres serveis aliens a l’adjudicació, inclús a l’estranger.

D’altra banda, el cos armat també investiga l’adjudicació a GBI Serveis, per part de l’Ajuntament, per fer el centre de tractament de residus per valor de 44 MEUR i que va pagar l’Agència Catalana de Residus. Es dóna la circumstància que quan es va posar en marxa aquesta infraestructura no hi havia prou brossa per tractar i es va ampliar el contracte amb els consells comarcals de la zona perquè s’hi aboquessin totes les deixalles i la planta pogués funcionar al 100% de la seva capacitat. El centre va entrar en funcionament el 2014 després d’estar un any parat.

La Fiscalia investiga aquestes contractacions que considera “irregulars” i que s’hauria fet amb “connivència” amb autoritats i funcionaris públics de l’Ajuntament de Lloret de Mar.

Paral·lelament, els agents també registren a la urbanització la Montgoda de Lloret de Mar el domicili de l’empresari Gustavo Buesa, propietari de l’empresa GBI Serveis.

La Guàrdia Civil vincula l’operació amb el cas ‘Clotilde’

A més, segons la Guàrdia Civil, aquests fets dimanen de l’’operació Clotilde’, desenvolupada el 25 de gener del 2013 pel qual va ser condemnat l’exalcalde Xavier Crespo. Aquests contractes s’haurien formalitzat en la seva etapa com a alcalde del municipi i no tindrien cap relació amb l’actual equip de govern a Lloret de Mar.

Crespo va ser condemnat pel Tribunal Superior de Justícia a 9 anys i mig d'inhabilitació i 450.000 euros de multa pel cas 'Clotilde'.

L'operatiu va esclatar a finals de gener del 2013 després que la Guàrdia Civil detectés tractes de favor del consistori de Crespo amb la màfia russa. L’alt tribunal va declarar Crespo culpable per deixar-se subornar per l'empresari Andrei Petrov i permetre construir un centre comercial amb avantatges urbanístics a canvi de favors, com viatges, regals o patrocinis esportius. El tribunal també va condemnar l'extinent d'alcalde d'Urbanisme, Josep Valls, i el mateix Petrov.